Pénzügy

A közterhek enyhítése növelheti a foglalkoztatottságot

A pénzügy, a logisztika, a gépgyártás, az építőipar, az it, a HR és a kereskedelem területén dolgozók számíthatnak leginkább arra, hogy a következő hat hónapban is keresettek lesznek – vélik a Világgazdaság által megkérdezett szakértők.

A fejvadászok és személyzeti tanácsadók szerint a vállalkozások igénye a következő hat hónapban sem sokat változik majd. Vagyis az említett területeken tovább emelkedik az álláslehetőségek száma. Termelési, logisztikai, minőségbiztosítási szakemberek, gépészmérnökök, informatikusok, szoftverfejlesztők, kontrollerek, építésvezetők, értékesítők pedig a legkeresettebbek most a hazai munkaerőpiacon.

A slágerszakemberek mellett azonban vesztesek is vannak. Leginkább a marketing- és jogi végzettségűek találnak most is és várhatóan az év második felében is nehezen munkát – fogalmazott Hadi László. A JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint az emberierőforrás-gazdálkodás területén a HR-asszisztensek és -vezetők, valamint a generalisták, a kontrollerek, a toborzási és tréningspecialisták a legkapósabbak.

A Világgazdaság által megkérdezett fejvadászok és személyzeti tanácsadók szerint – bár sztereotípiának tűnik –, csakis a közterhek enyhítése növelheti a hazai foglalkoztatottságot. Hadi László szerint azonban még ez is kevés, a munkáltatói szakképzés kiemelt támogatását, a migráció átfogó kezelését szorgalmazza. Úgy véli, a létszámukat bővítő cégekkel szemben a kormánynak minden esetben előnyös megkülönböztetést kellene alkalmaznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik