Pénzügy

Az angolok keresnek a legjobban

Az Európai Unión belül 2002-ben Nagy-Britanniában volt a legmagasabb, a balti országokban pedig a legalacsonyabb az átlagkereset. Magyarország hátulról az ötödik helyen áll Szlovákia mögött és Csehország előtt az Eurostat felmérése szerint.

Euróban kifejezve a britek évente 36 200-at kerestek, a sorban utánuk a luxemburgiak, németek, írek, svédek és hollandok következnek – írja a Napi Gazdaság. A lista legalján Lettország, Litvánia és Észtország áll. A rangsor egyáltalán nem tükrözi a keresetek vásárlóértékét, ezért az Eurostat elkészített egy másik listát is, amely a Purchasing Power Standards nevű mesterséges fizetőeszközben fejezi ki az átlagkeresetet. Az így korrigált számítás szerint Nagy-Britannia csak a harmadik Luxemburg és Németország mögött, míg Magyarország megelőzi Lengyelországot, ugyanakkor Szlovákia mögé kerül.

Az Eurostat csak az ipari és szolgáltatási kereseteket vette figyelembe, a közszférát nem, továbbá hiányzik a listából három ország: Görögország, Málta és Portugália, róluk ugyanis nem állt rendelkezésre adat. Valamennyi országra az jellemző, hogy a pénzügyi szolgáltatási szektorban a legmagasabbak a fizetések, és szintén általános jelenség az, hogy a férfiak többet keresnek a nőknél. A legnagyobb, 30 százalékos különbség Nagy-Britanniában, Dániában és Cipruson mutatkozik. Magyarország – többek közt Szlovéniával, Lengyelországgal, Svédországgal és Finnországgal együtt – abba a csoportba tartozik, ahol a legalacsonyabb, csak 20 százalék az eltérés a nemek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik