Pénzügy

Áprilisig több mint tízezren vesztették el állásukat

Több mint tízezer ember kapott kézhez felmondólevelet az idei év első negyedében – írta a Világgazdaság a GKI adatai alapján. Az elbocsátottak több mint fele a feldolgozóiparban vált állástalanná.

Közel 1800 embert menesztettek a közigazgatás, oktatás, egészségügy és szociális ellátás területéről. Ezer fölötti a szállítás, posta, távközlés elbocsátottjainak száma is. A szolgáltatásban dolgozók közül közel négyezren váltak munkanélkülivé. A vállalatok csaknem egyötöde fiatalításra törekszik, míg a 45 éven felüliek arányának tudatos növelését jelzők aránya egy százalék alatt marad.

A GKI elemzése szerint az elmúlt öt év elbocsátási hullámai során az 55 év felettieket nagyrészt „megkímélték” a hazai vállalatok, míg a 45 és 55 év közöttiek az elbocsátási rangsorban megelőzték a 15 és 29 év közötti munkavállalókat.

A márciusi létszámcsökkentések adatai a tavalyi év hasonló időszakához képest több mint tíz százalék emelkedést mutatnak. A márciusban elküldött 3427 dolgozóból 2730-at rendes elbocsátással küldtek el, 654-en közös megegyezéssel váltak meg egymástól, 43 munkavállalónak pedig a határozatlan idejű szerződését mondták fel. A legtöbben a 100–299 főt foglalkoztató cégektől búcsúztak, de több mint ezer dolgozót küldtek el a 99 fő alatti és a 300 fő feletti foglalkoztatók is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik