Pénzügy

Bukhat a miniszter az érettségi botrány miatt

Magyar Bálint nem zárta ki, hogy bársonyszékébe kerülhet az érettségi botrány. A megerősített biztonsági intézkedések ellenére ugyanis a sajtó előre értesült az érettségi tételekről.

A Magyar Televizió Az Este című műsorának készítői már vasárnap este hozzájutottak a hétfői középszíntű magyar érettségi tételekhez. A szerkesztőség egyik tagja hétfőn reggel egy pályaudvari óra alatt olvasta fel a tételsort, melyet a hétfő esti műsorban vetítettek, s mint kiderült pontosan megegyezett azzal a feladatsorral melyet a diákok kaptak. A riportert hétfőn este rendőrség kihalgatta. Az Este hétfői adásának vendége, Magyar Bálint elképzelhetőnek tartotta, hogy “a fejébe kerül” az ügy, miután a riporter egy lezárt borítékban átadott egy tételsort, mely az előzmények alapján vélhetően megegyezik a keddi matmatika feladatsorral.

A miniszter kijelentette: nemcsak jogi, erkölcsi értelemben is bűncselekmény, ami történt. A tételek kikerülése bűncselekmény következménye, hiszen az érettségi tételek szolgálati titkot képeznek – mondta. Úgy fogalmazott: “Rendkívül súlyos, gátlástalan banditizmusnak tartom, ami itt zajlik”.

Szerinte az egész akcióról látszik, hogy “politikailag motivált bűncselekmény” történik. Véletlenül, illegális módon bűncselekményt elkövetni, összeszedni ilyen iratokat, majd elküldeni a sajtónak, nem lehet – tette hozzá. Közölte: “Mélyen felháborító, hogy 100 ezer gyermek sorsával játszanak egyesek, mert úgy gondolják, hogy ezzel valamit el lehet érni”. Nem lehet tudni, ki hibázott, ezért nyomoz az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda – mutatott rá a szaktárca vezetője. Ha valaki a minisztériumban, vagy más szervezetnél hibázott, “a büntetőjognak le kell sújtania rá”, és ugyanez áll bárki másra is, aki ezen a körön kívül van és vétkes az ügyben – mondta.

Sipos János közoktatási helyettes államtitkár hétfőn közölte, hogy az oktatási tárca bejelentést tett a nyomozó irodánál, mert olyan információk jutottak a minisztérium tudomására, hogy a hétfői magyar tételek már előző este kikerültek egy internetes oldalra. A szaktárca később közölte: az eddig rendelkezésre álló információk alapján kizárt, hogy a magyar érettségit meg kellene ismételni. A rendőrség szolgálati titoksértése miatt nyomozást rendelt el az ügyben – mondta Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtószóvivője.

Sipos János helyettes államtitkár nem tudta megerősíteni azt az értesülést, miszerint valamennyi középszintű tétel elérhető lenne az interneten, és hogy “kereskednének velük” a diákok. Az MTI úgy tudja: 30-50 ezer forintért kínálják a középszintű matematika tételeket is. A tételek a postai szállításnál kerülhettek ki, vagy középiskolákból juthattak ki.

Mindeközben a kétszintű érettségi pontszámítási módszere ellen eddig is tiltakozó Tüskevár Egyesület szerint fel kellene függeszteni az idei érettségit, amíg ki nem derül, hogy a magyar mellett az összes többi tétel nem került-e ki a diákokhoz – közölte Márkus Zsuzsa, az egyesület vezetője hétfőn este az MTI-vel.
“Nem látunk más megoldást: amíg meg nem bizonyosodik a minisztérium arról, hogy az összes többi tétel nem került ki a diákok körébe, függessze fel az érettségit” – mondta Márkus Zsuzsa. Kifejtette: ebben a helyzetben nem lehet tudni, hogy mely tantárgy mely tételei milyen körben ismertek.

Hozzátette: nagyon szomorúnak és méltatlannak tartják hogy még egy ilyen botránnyal tetézik az érettségi körül a pontszámítás miatt eleve kialakult esélyegyenlőtlenséget. Az egyesület korábban már Alkotmánybírósághoz fordult emiatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik