Pénzügy

Kelet-Magyarországon a legtöbb a fizetés?

Meglepően ellentétes viszonyokat tárnak fel a jövedelemfelmérések. Már az sem egyértelmű: a fővárosban, az ország nyugati vagy keleti felén fizetik-e meg jobban a munkaerőt.

Megbízhatóság…

A jövedelem-felmérés kényes területe a tanácsadásnak, mivel a vállalatok nem szívesen teszik nyilvánossá az általuk biztosított fizetések nagyságát. Az ezzel foglalkozó tanácsadó cégek bizonyos szektorok vállalatait nagyon nehezen, a szerződésben foglalt rengeteg bizalmi biztosítékokkal megerősítve tudják csak becserkészni. Sokan ennek ellenére képtelenek bizalmat szavazni a teljes anonimitást ígérő felméréseknek, a hazai biztosítók például féltve érzik fizetési adataikat. A bankszektorról pedig szinte egyik tanácsadó cég sem adhat ki részletesebb információkat. Mindennek köszönhetően az egyik legalapvetőbb bizalmi feltétel a felmérések összesített eredményeinek publikálásakor a fizetések konkrét nagyságának megnevezése: a megbízhatóak általában csak százalékos adatokat bocsátanak nyilvánosságra. Egyébként a jövedelem-felméréseket végző tanácsadó cégek saját módszertanukba sem engednek betekintést, így lehetetlen ellenőrizni azok hitelességét. A megbízhatóságuk „szájról szájra” terjed.


Gyors egymásutánban két friss hazai jövedelemfelmérés is napvilágot látott. Mindkettő azt vizsgálja, hogy Magyarország egyes tájegységeiben milyen beosztásban és munkakörben, átlagosan mennyit, illetve egymáshoz képest mennyivel többet vagy kevesebbet fizetnek a munkaadók. Abban mindkét elemzés következtetései megegyeznek, hogy az országon belül lényeges különbségek vannak, a sorrend ugyanakkor már teljesen eltérő. Az egyik szerint: Budapest, Nyugat-Magyarország és Kelet-Magyarország a rangsor; a másik szerint viszont Dél- és Kelet-Magyarország fizetései egyaránt megelőzik a fővárost vagy az ország nyugati régióját.


Kis ország nagy eltérésekkel



A Hay Group nemzetközi tanácsadó cég hazai képviselete kedden tette közzé jövedelemszint-felmérését. A számok jelentős, helyenként a 20 százalékot is meghaladó különbségeket mutatnak a fővárosi és az ország más tájain egyazon munkakörben dolgozók juttatásai között.


A jövedelmek valamennyi vizsgált kategóriában – a fizikai dolgozók, az irodai alkalmazottak, a szakértők/szakemberek, a vezetők és a felsővezetők csoportjában – a fővárosban a legmagasabbak, meghaladják az országos átlagot. Jól megfigyelhető továbbá, hogy a legnagyobb különbségek az irodai alkalmazottak és a szakemberek körében tapasztalhatók.

A legszélsőségesebb példát kiragadva jól látszik, hogy egy budapesti irodai alkalmazott akár 27 százalékkal is többet kereshet, mint hasonló munkakörben dolgozó kelet-magyarországi sorstársa. Az eltérés minden munkavállalói kategóriában szignifikáns, de az is látható, hogy a felsővezetők közti különbség a legkisebb.


A helyzet ugyanakkor ennél sokkal árnyaltabb, nyilvánvaló, hogy egyetlen táblázat még nem ad teljes képet – teszi hozzá Hettinger Tamás, a cég információs üzletágának vezetője. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében például a fizikai dolgozók javadalmazása kiemelkedő, mert ezekben a munkakörökben szinte állandó a munkaerőhiány. Csongrád és Bács-Kiskun megye adatai is jobbak, mint az általában vett kelet-magyarországi érték.



A Hay-felméréssel gyökeresen ellentétes eredményekre vezetett viszont a Kienbaum Hungary ide vonatkozó kutatása. Eszerint ugyanis vezető és ügyvezető beosztásban például messze a legkevesebbet a nyugati alkalmazottak keresik, de az első számú vezetőket illetően Dél- és Kelet-Magyarország mögött még a főváros is lemarad. A nem vezető beosztású, „mezei” szakemberek körében kisebbek a különbségek és első ránézésre kevésbé meglepőek az irányok.



Kelet-Magyarországon a legtöbb a fizetés? 1


Magyarázatok

Az országon belüli különbségek okai sokfélék lehetnek. A Hay Group szakértői – saját rangsorukat – részben azzal igazolják, hogy szerintük a jobban fizető külföldi cégek hangsúlyosabban képviselik magukat a fővárosban és az ország nyugati felén. A másik, ami fenntartja az eltérést, szociológiai okora vezethető vissza, nevezetesen arra, hogy a munkavállalók mobilitása még mindig nagyon alacsony – vélik a szakértők.


Kelet-Magyarországon a legtöbb a fizetés? 2


A Kienbaum Hungary-nél szintén kértünk magyarázatot az ellentétes folyamatok mögött húzódó jelenségekre. A cég munaktársa hangsúlyozta: korántsem meglepő, hogy például Kelet-Magyarországon a legmagasabbak az ügyvezetői fizetések.

A cég szerint ugyanis a régió elmaradottsága és az országos átlagnál jellemzően alacsonyabb színvonalú életkörülmények miatt lényegesen többet kell kínálniuk a frissen odatalepült nagy munkaadóknak ahhoz, hogy az adott területre legalkalmasabb felső vezetőt megtalálják. Tény, hogy a vezetőket és alkalmazottakat nagyon nehéz Kelet-Magyarországra elcsábítani, míg más városok a hazai munkaerőpiac sztárvárosaivá váltak. Azonban a vezetői álláspiacon csak az elmúlt év közepe óta érezhető némi mozgolódás. 

Míg egy beosztotti pozíciót kereső munkavállaló akár 2-3 hónap alatt is el tud helyezkedni, egy vezetőnek 6-7 hónapba is beletelik a keresés. Ha tehát egy vezető karrierperspektívát és állást keres, kénytelen maga is rugalmasabb lenni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a régió alacsonyabb fejlettségi szintje az ingatlanárakban, a bérleti díjakban és az átlagos megélhetési költségekben egyaránt szignifikánsan megmutatkozik. Igaz, a mérsékeltebb presztizse is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik