Pénzügy

Felvételi interjú – nő vagy férfi?

A férfiak és a nők nyelvhasználata eltérő. A férfiak tárgyilagosabbak, és főként szakmai kompetenciáikat domborítják ki a felvételi interjún, a nők még foglalkozásukról is személyesebben beszélnek.

A női és a férfi pályázók a felvételi interjún eltérő nyelvezetet használnak, ez nagyban befolyásolja a kiválasztás végeredményét. A férfiak dominánsabbak és kompetensebbnek látszanak. Mindez gyakran azonban csak annak köszönhető, hogy más szavakat használnak, mint a nők. Stílusuk is eltérő – állapította meg a dr. Daniela Wawra, a passaui egyetem munkatársa, aki a férfiak és a nők felvételi interjún mutatott nyelvhasználatáról írt könyvet. A nők hátrányait a férfiakkal szemben jól magyarázza az általuk használt nyelvezet és stílus.

A vizsgálat tapasztalatai szerint a nők és férfiak felvételi interjún mutatott „teljesítménye” nem függ attól, hogy saját nemük vagy a másik nem képviselőivel ülnek szemben. Ez csak a férfi felvételizők dominanciájának szab határokat. A férfi felvételiztetők ugyanis nem hagyják, hogy a férfi jelölt átvegye az irányítást a beszélgetés felett.

Mindig a férfi lesz a kompetensebb

A tanulmány több száz felvételi interjú pontos elemzését foglalja össze. E szerint a férfiak sokkal inkább ragaszkodnak a tárgyias, szakmai nyelvezethez a felvételi interjún. Az általuk használt azt sugallják, hogy kompetensek, míg a nők beszédében gyakrabban fordulnak elő szubjektív, személyes viszonyokra utaló szavak, még akkor is, ha a foglalkozásukról beszélnek.„A nők ráadásul, még akkor is inkább lebecsülő szavakat használnak, ha saját készségeikről és tapasztalataikról beszélnek” – hangsúlyozza Wawra a dolgozatában.

A férfiak szótárában a magabiztosságot kifejező szavak is gyakrabban előfordulnak. Az „azt hiszem”, „talán” vagy a „gondolom” kifejezések nagyon ritkán hangzanak el az ő szájukból. Fellépésük és stílusuk is meghatározza megítélésüket. Gyakrabban törnek dominanciára, próbálják meg átvenni az irányítást, vagy legalábbis mindenképpen az alárendelt szerepből való kilépésre törekednek. „Kérem, tegye fel a következő kérdését” vagy „Ehhez a témához ennyi a hozzáfűznivalóm” – ezek a mondatok az interjúk nagy többségében jellemzőek a férfiakra.







Mi lesz azután?
Később, az előléptetések során is hátrányba kerülhetnek a nők szókincsük és beszédstílusuk miatt. Mivel azonban korábban már konkrét teljesítményükkel bizonyították alkalmasságukat a cégnél, az eltérő nyelvhasználat leginkább a kiválasztás során játszhat döntő szerepet.

Mit veszít a vállalat?

Mivel a felvételi interjú során a szakmai kompetencia döntő, a női jelöltek gyakran háttérbe szorulnak a férfiakkal szemben. Vállalati környezetben ugyanis a nők által előszeretettel használt emocionális kifejezések gyakran pozitív vagy negatív véleményeket keltenek az interjúztatókban.

Ennek ellenére a könyv nem ajánlja a nőknek a férfiak által mutatott viselkedést és az általuk használt nyelvezet automatikus átvételét. A gyengébbik nem számára dilemma ugyan, hogy érdemes-e a férfiasan fellépniük, hosszú távon azonban semmiképp sem kifizetődő a férfiak egyszerű utánzása. Wawra inkább a HR-esek felelősségét hangsúlyozza. Nekik kell tudatosan kezelniük a kérdést és korrigálniuk a jelentkezőkről kialakult benyomásaikat, véleményüket annak tudatában, hogy a férfiak és nők egyszerűen más nyelvezetet használnak. Ha erről megfeledkeznek, előfordulhat, hogy a kiírt pozícióra egy képzettsége és tapasztalatai szerint kiválóan megfelelő nő elesik az állástól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik