Pénzügy

Pályakezdők foglalkoztatása után járó állami támogatások

Pályakezdő fiatal foglalkoztatása ösztöndíjas fizetés formájában is megvalósulhat, valamint foglalkoztatásuk után járulékkedvezmény vehető igénybe.

A) Pályakezdő foglalkoztatása után járó járulékkedvezmény igénybevételének felvételei:

•A pályakezdő fiatal, a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésekor még nem töltötte be a 25. életévét, és tanulmányai befejezését követően első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt; és amennyiben a pályakezdő szakképzettséggel rendelkezik, a kedvezményre való jogosultsághoz az szükséges, hogy a pályakezdő foglalkoztatása olyan munkakörben történjen, amely betöltésének feltétele a jogviszony létesítése előtt megszerzett szakképzettség

• Alkalmazása munkaviszonyban (közszolgálati jogviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, bírósági és igazságügyi, valamint ügyészségi szolgálati viszonyban, a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban, a fegyveres és rendvédelmi szervek hivatásos és szerződéses állományú tagjai esetében szolgálati viszonyban) történik, továbbá

• A foglalkoztatásra legalább 9 hónapig teljes munkaidőben, vagy legalább napi 4 órát elérő részmunkaidőben kerül sor, és a munkaadó legalább 3 hónapig tartó továbbfoglalkoztatást vállal 

Ezen feltételek  teljesülésekor a pályakezdő foglalkoztatása esetén igénybe vehető kedvezmény mértéke a társadalombiztosítási járulék 9 hónapra számított összegének 50 százaléka, de legfeljebb havi bruttó 90 000 Ft munkabérre számítva.

A kedvezményre való jogosultság az adott pályakezdő megszakítás nélkül legalább 9 hónapi foglalkoztatását követően nyílik meg.

9 hónapi megszakítás nélküli foglalkoztatást követően a kedvezmény az APEH-nél egy összegben érvényesíthető.


B) A pályakezdők ösztöndíjas foglalkoztatásának célja szakmai készségek megszerzése céljából munkatapasztalat-szerzés biztosítása, melynek keretében egyéni szakmai programban foglalt feladatokat látnak el az ösztöndíjas foglalkoztatottak.

Az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony legalább 9 hónap, de legfeljebb egy év időtartamú lehet.

Ilyen jogviszonyt a 30. életévet még be nem töltött, felsőfokú végzettséget az ösztöndíjas jogviszony létesítését megelőző két éven belül megszerzett, munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati és szolgálati jogviszonyban nem álló személy létesíthet (akár vállalkozó is lehet).

• Az ösztöndíjas foglalkoztatott ösztöndíja nem lehet kevesebb a minimális bérnél

• Az ösztöndíjas foglalkoztatott számára egyéni programot kell készíteni, és szakmai segítőt kell kijelölni, aki részére szakmai támogatást nyújt.

• Az ösztöndíjas foglalkoztatás egy speciális jogviszony, amelynek keretében az ösztöndíjas csak olyan – az egyéni programjához közvetlenül kapcsolódó feladatokat láthat el, amelyek a munkatapasztalat-szerzést szolgálják, önálló munkakör ellátásával nem bízható meg;

• Nincs törvényes lehetőség próbaidő kikötésére, az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló szerződéstől eltérő foglalkoztatásra, munkakörbe történő átirányításra, helyettesítésre, más munkaadóhoz való kirendelésre, rendkívüli munkavégzésre, ügyeletre és készenlétre.

• A fentieknek megfelelő ösztöndíjas foglalkoztatást vállaló munkaadó a foglalkoztatás időtartamára, – legfeljebb egy évig – 50 százalékos mértékű TB járulékkedvezményre jogosult a munkaerő-piactól tartósan távollévő személyek foglalkoztatása esetén járó kedvezmény szabályai szerint, a kedvezményre való jogosultságnak a továbbfoglalkoztatás nem feltétele.

• A munkaadónak az ösztöndíj után sem tételes, sem százalékos egészségügyi hozzájárulást , sem pedig munkaadói járulékot nem kell fizetnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik