Pénzügy

Elkötelezettség – aknamezők és gyümölcsöskertek

Aknamezőre léphet egy cég: ha a dolgozóinak bizonyos területeken nem biztosítanak kiteljesedési lehetőséget, hamar elvesztik a legjobbakat is. Míg a gyümölcsöskertek pozitívan hatnak az elkötelezettségre.

A munkatársi elkötelezettség hiánya milliós károkat okozhat a cégeknek. Mégis, amikor a cégvezetőket vagy HR-eseket megkérdezik, vajon milyen tényezők hathatnak beosztottaik elégedettségére, legtöbbször a munkahelyi környezet minőségét említik. Pedig a munkatársak elkötelezettségére leginkább például a felsővezetés tevékenysége vagy a vállalati működési szabályozás van hatással. A magyar munkavállalói elégedettség térképet 11 ezer dolgozó véleménye alapján állította össze a Hewitt Inside tanácsadó cég. Sikerült az aknamezőket és a gyümölcsöskerteket is azonosítani.





Semleges területek
A dolgozói elkötelezettség alakulására nem közvetlenül ható tényezők:
– kollégák
– hatáskör
– fejlődés   

Feltérképezhető elkötelezettség

“Az elégedettségi térképpel arra szeretnénk rávilágítani, hogy melyek azok a területek, amelyek a legnagyobb közvetlen hatást fejtik ki a dolgozói elégedettség alakulására” – mondta el a FigyelőNet-nek Veres Rita, a Hewitt Inside tanácsadó cég munkatársa. A térkép konkrét segítséget adhat a vállalatvezetőknek és a HR-eseknek, hiszen sikerült azonosítani az úgynevezett “aknamezőket”, melyek negatív változása azonnal csökkenti a munkavállalók elkötelezettségét. De a “gyümölcsöskertek” is egyértelművé váltak, amelyek pozitív irányú változása növeli azt.

“Kiderült, hogy a magyar munkavállalók elkötelezettségi szintjének alakulását alapvetően három témakör határozza meg: a vállalat működési szabályozása, a felsővezetés tevékenysége, és a munkafeladatokon keresztül a munkatársak motiválása” – emelte ki Veres Rita. Természetesen az egyes tényezők nem egymástól függetlenül hatnak a dolgozók hangulatára, azok kölcsönhatásban állnak egymással.





Gyümölcsöskertek
A dolgozói elkötelezettség szintjére pozitívan ható tényezők:
– felsővezetés
– erkölcsi, anyagi elismerés
– karrier
– vállalati működési  

   szabályozás
– belső motiváció

Gyümölcsöskert – lehet szüretelni

A gyömölcsöskertekben a HR-esek leszüretelhetik munkájuk gyümölcsét: a dolgozói elkötelezettség szintje megugrik, ha ezeken a területeken pozitív változásokat tudnak elérni. A  legnagyobb pozitív hatást kiváltó terület a belső motiváció, azon belül is a munkafeladatok tartalma. A magyar munkavállalók már megértek arra, hogy szakmailag kihívó, komplex feladatokat kapjanak, melyeket önállóan végezhetnek el.

A felsővezetők tevékenysége szintén nagyon erősen befolyásolja a dolgozók hangulatát. “A tavalyi Legjobb Munkahely felmérés során a magyar munkavállalók egyértelmű elégedetlenségüknek adtak hangot a dolgozói tájékoztatás és a munkavállalói érdekek figyelembe vételének szempontjából” – fejtette ki Veres Rita. Pedig pontosan ezek azok a tényezők, amelyeken keresztül a felsővezetőkkel való elégedettség és ezáltal az elkötelezettség növelhető. Nem beszélve arról, hogy a felsővezetők megítélése a HR-esekről alkotott véleményt is befolyásolja.





Aknamezők
A dolgozói elkötelezettség szintjére negatívan ható területek:
– közvetlen felettes
– belső motiváció

Aknamezők

A céges folyamatok szabályozása szintén kulcskérdés, ezért a vállalatoknál érdemes a működési és munkavégzési folyamatokat átgondolni, esetleg újrastrukturálni. Ez a terület ugyanis pozitív hatása mellett a belső motiváció befolyásolásával negatív hatást is kifejthet az elkötelezettségre.

“Bár a közvetlen felettessel kialakított kapcsolat közvetlenül nem hat az elkötelezettségre, mégis erősen befolyásolja a dolgozók mindennapjait, ezért közvetetten nagy hatással van a vállalatnál tapasztalható elkötelezettségi szintre” – hívta fel a figyelmet Veres Rita. Ez az egyike az aknamezőknek, amelyek akár azonnali távozásra is késztethetik a munkatársakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik