Pénzügy

A magas férfiak többet keresnek

Egyenes az arány a testmagasság és a fizetés nagysága közt. Legalábbis a férfiaknál. Ezt állítják amerikai és német tanulmányok. Azt is meghatározták, mennyit ér egy centiméter.

Hogy egy állás elnyerésénél a külső is számít, az már nem meglepő. Magyarországon is ez a helyzet. De hogy a magasság és a testesség
A magas férfiak többet keresnek 1

befolyásolja a fizetés nagyságát! Amerikai és német szociológusok és közgazdászok több tízezer alany részvételével elvégzett felméréssel igazolták hipotézisüket: befolyásolja az anyagi jólétet, hogy ki mekkorára nyúlik.

Egy centiméter magasságnövekedés 0,6 százalékos bruttó fizetésnövekedést eredményez. A pontos eredményre a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) jutott, 24 ezer fős társadalomkutatásra alapozva.

A szegények alacsonyabbak 

Logikusabbnak és elfogadhatóbbnak tűnik az a felismerés, mely szerint azok az emberek, akik szegénynek születtek, alacsonyabb növésűek lesznek. John Komlos, a müncheni egyetem gazdaságtörténet professzora azt állítja, egy ország polgárainak átlagmagassága árulkodik az országban uralkodó jólétről is. A szegénységben élők kisebbek maradnak, míg a magas jövedelműek magasabbra nőnek. Ezt bizonyítja az is, hogy a német újraegyesüléskor a korábban a Német Demokratikus Köztársaságban élők átlagosan két centiméterrel voltak alacsonyabbak a nyugatnémeteknél. 

Centiméterekben mérhető gazdagság

„Az első pillantásra elhanyagolhatónak tűnhet a magasság és a fizetés összefüggése. A valóság azonban bebizonyította: ha megnézünk két férfit, azonos képességekkel és papírokkal, akik között a különbség kizárólag a tíz centiméteres magasságeltérésben fedezhető fel, megmutatkozik a testhossz előnye. A magasabb férfi évente kétezer euróval (500 ezer forinttal) többet keres” – foglalta össze kutatásainak eredményét Guido Heineck, a müncheni egyetem közgazdász professzora, aki a DIW felmérést vezette.

Okozati összefüggést eddig azonban még nem sikerült bizonyítaniuk a pszichológusoknak. Arról sem, hogy az emberi test nagyságát az erővel, tudatossággal és határozottsággal társítanák az emberek. A német közgazdász egyelőre csak találgatni tud, hogy az emberi külső mennyire befolyásolja, ha egyáltalán befolyásolja a karriert.

Amennyiben bizonyított összefüggés lenne a megjelenés és a szakmai siker között, érdemes lenne ezt tudatosítaniuk magukban a vezetőknek és a humán erőforrás szakembereknek. Talán nem mellékes, hogy ki tudják szűrni a külső alapján alkotott véleményüket egy vállalati alkalmazott támogatásánál.

Amerikában is készítettek egy képletet

Az Egyesült Államokban már korábban is foglalkoztak ezzel a fontos témával. A pennsylvaniai egyetemen végzett szociológiai kutatások eredményeként általános következtetést fogalmaztak meg a tudósok: egy országban a magasságuk szerint besorolt munkavállalók felső 25 százaléka – vagyis a legmagasabbak – átlagosan tíz százalékkal többet keres, mint az alsó – vagyis a legalacsonyabb – 25 százalék.

Egy másik, angol és amerikai együttműködéssel készült tanulmány során több ezer ember pályafutását vizsgálták meg. Ez is egyértelműen azt bizonyította, hogy a magasabb férfiak pénztárcája jobban dagad. Különösen igaz ez a menedzserek és kereskedők esetében. Ha közülük valaki az átlagnál legalább 2,5 centiméterrel hosszabbra nyúlt, máris 700 euróval (175 ezer forinttal) többet vihetett haza egy évben.

Ellenpéldák

 

Természetesen számos példa rácáfol az amerikai és német kutatások megállapításaira. Denny De Vito már-már a törpe kategóriába tartozik, mégis többszörös milliomos. Al Pacino, Robert De Niro sem sokkal magasabbak nála. Ámbár azt nem lehet tudni, többet keresnének-e, ha ugyanilyen sikeresek, de valamivel magasabbak volnának. 

A nőknél nem számít a magasság

A DIW kutatócsoportja azt is bebizonyította, hogy a nők fizetésére nincs hatással a magasságuk. Náluk viszont a testesség befolyásolja negatívan a karriert. A túlsúlyos nők nehezebben jutnak előre a szakmai ranglétrán, mert az emberek többsége alacsonyabb intelligenciát, kevesebb önfegyelmet feltételez róluk, és a motiváltság alacsony fokát.

A férfiaknak szerencséjük van. Ők annyit ehetnek, amennyit akarnak, mégis sikeresek és gazdagok lehetnek. A kutatás szerint a férfiak súlytöbbletének nincs befolyása bankszámlájuk egyenlegére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik