Pénzügy

Álláskeresés – recesszió idején

Több ezer munkanélküli, egyre kevesebb megüresedő pozíció. Ha valaki betartja az álláskeresési tanácsokat, hosszabb idő alatt, de álláshoz jut.

Tavaly a Drake Beam Morin karriertanácsadó cég ügyfelei átlagosan hat hónap alatt találtak munkát. Most nagyon nehéz elhelyezkedni, a HR-esek naponta több száz önéletrajzot kapnak, a korábbi sokszorosát.

Szakértők szerint idén még hosszabb lesz az átlagos álláskeresési idő. De az elhelyezkedés nem reménytelen, csak fáradságosabb. Ha valaki megfogadja a profik tanácsait, inkább utóbb, mint előbb, de mégis elnyer egy állást.


Pályakezdőként a legnehezebb

A felsőoktatási intézményekből frissen kibocsátottaknak van ma a legnehezebb dolguk: tapasztalat nélkül kinek kellenek? Nekik kell a legtöbb kudarcra és leghosszabb keresési időre felkészülniük. „Már az egyetem, a főiskola alatt vállaljanak munkát – tanácsolja Juhos Andrea. – Az sem feltétel, hogy későbbi szakterületükön dolgozzanak. A cégeknek az a legfontosabb, hogy pályakezdők már a gyakorlatban is lássák, hogyan működnek a dolgok.”

Élesedő verseny, hosszabb idő

„A legfontosabb, hogy az álláskeresők előre felkészüljenek, és tisztában legyenek a rájuk váró folyamattal, hogy később könnyebben vegyék az álláskeresés akadályait – mondja Juhos Andrea, a Drake Beam Morin (DBM) tanácsadó cég karriertanácsadója. – Tisztában kell lenniük azzal, hogy egyre nagyobb a küzdelem egy-egy állás elnyeréséért, és hogy több hónapig is eltarthat a keresés.”

Egyre több a jelentkező, olyanok is, akik még alkalmazásban állnak, így keresnek állást. Egyre kevesebb a megnyíló pozíció. A munkájukat féltők egyre kevésbé „ugrálnak”, inkább vállalják a pozícióval járó rosszat is, nem néznek körül a munkaerőpiacon.

A szűkös lehetőségek miatt mozgásba lendül a kapcsolati tőke, még kevesebb üres pozíciót hirdetnek meg nyilvánosan. Becslések szerint az állások alig harmadát. Ha a HR-esek ajtaján a legjobbak kopogtatnak, közülük is tudnak választani, nem szükséges több jelentkezővel találkozniuk. „Az álláskeresési idő egyre hosszabb, és egyre több kudarcot kell megélniük a jelentkezőknek – mondja Juhos Andrea. – Ezeket nagyon nehéz feldolgozni, ha nem készültek fel rá.”


És a szokások…

Az alábbi tanácsokat nemcsak recesszió idején érdemes megfogadni. Ilyenkor azonban muszáj őket betartani:
• Az általános önéletrajzok ritkán érnek célba, de az adott munkakörhöz igazított, speciális önéletrajzok már figyelemfelkeltőek.
• Az interjúra pontosan és felkészülten kell érkezni. Érdemes a cégről és munkakörről előzetesen információkat beszerezni, hogy a pályázó értelmes kérdéseket tudjon feltenni. Ezenkívül a metakommunikációra és az öltözetre is figyelni kell.
• Bértárgyalás során kerüljük a konkrét összeg megnevezését.

Kompromisszumkészen, rugalmasan

Ínséges időkben alacsony a fizetés. „Ha valaki nincs tisztában azzal, mostanában mekkora bért tudnak a vállalatok kínálni, és fél attól, hogy túl sokat mond, ne az új pozícióban elvárt fizetését közölje a felvételiztetővel, hanem azt, hogy jelenleg mennyit keres, vagy korábbi munkahelyén mennyit kapott” – ajánlja Juhos Andrea.

A másik trükk, hogy pályázók próbálják az alacsony havi fixet rugalmasan más juttatásokkal kombinálni. Lehetséges, hogy a vállalat hajlandó fedezni az utazási vagy a telefonköltségeket, kész étkezési juttatást adni, de a magas munkaadói terhek miatt a fizetést nem tudja emelni.

„Nemcsak a fizetés terén van szükség kompromisszumkészségre – szögezi le Cservenyák Tamás, a DBM karriertanácsadója. – Sajnos ma már nem válogathat senki aszerint, hogy például melyik munkahely esik közelebb otthonához. Kedvezőtlenebb feltételekkel is célszerű ma elfogadni a felajánlott pozíciót.”

Felértékelődik a kapcsolati tőke

Azok tudnak a leggyorsabban elhelyezkedni, akik intenzíven használják kapcsolati tőkéjüket. „Ennek egyetlen titka van – árulja el Juhos Andrea -, ha valakinek még van állása, segítse ismerőseit, tartsa nyitva a szemét, hol vannak üresedések. Ha később ő jut ilyen helyzetbe, rajta is segíteni fognak.”

A kapcsolati tőke hasznosítása azonban még sanyarú időkben sem azonos a nyomulással. De minél több ismerős tud arról, hogy valaki állást keres, annál többen tudják értesíteni, ha hallanak valamilyen lehetőségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik