Pénzügy

MBA képzések Magyarországon – töviről hegyire

Megtérül a munkaerőpiacon az MBA fokozat megszerzésébe fektetett heti egy-két nap tanulás, vizsgákra való készülés és a több millió forint tandíj? Mit mondanak a fejvadászok? Mit kínálnak az MBA képzést nyújtó intézmények?

Az üzleti világ mesterei

 

A Master of Business Administration (MBA) fokozat az üzleti világ csúcsát jelenti. Nyugat-Európában egy MBA diploma biztosíték arra, hogy tulajdonosa képes elvezetni egy vállalatot, méghozzá angol nyelven. Külföldön már évtizedek óta kínálnak MBA képzést, amely általános vezetői ismereteket nyújt legfőképp olyanoknak, akik korábban valamely funkcionális területen dolgoztak, vagy nincs gazdasági diplomájuk, ám karrierjük során eljutottak addig a pontig, amikor általános vezetői szemlélet elsajátítására van szükség. Ez a képzés Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban elsősorban az elit szóval fémjelezhető. Az oktatás színvonala olyan magas, hogy a munkavállalók hajlandóak maguk finanszírozni MBA diplomájuk megszerzését. Tulajdonképpen saját magukba invesztálnak, hogy később minél jobb – és jobban fizető – pozíciókat tudjanak betölteni.



Nehéz választani, mert az MBA képzést nyújtó iskolák profilja eltér, más-más típusú oktatást kínálnak, más-más értékekre helyezik a hangsúlyt. Melyik felel meg leginkább a pályázó karrierjének? A jó döntéshez rengeteg információt kell beszerezni, ezt a FigyelőNet elvégezte Ön helyett. Összegyűjtöttük néhány jelentős magyarországi képzési hely főbb jellemzőit. Ezeket táblázatba rendezve megtalálja, ha ide kattint >>

MBA magyar módra

Magyarországon több mint tíz elismert iskola nyújt MBA képzést. A hagyományos, nagy múltú egyetemeken kívül kevésbé patinás nevű egyetemek is beindították MBA diplomát adó képzéseiket. És vannak iskolák, amelyek egy külföldi partnerintézménnyel (általában egy külföldi Business Schoollal) kötöttek szerződést, annak az anyagaira épülő MBA programot kínálnak.

Egyes iskolákban lehetőség van szakirányú specializációra, pedig ez ellentmond az eredeti MBA képzéseknek. Ezt a fokozatot ugyanis azért hozták létre, hogy általános vezetői ismereteket adjon. Könnyebben eladhatóak azonban a speciális MBA képzések. Ez a tendencia külföldön is megfigyelhető.

Az oktatás nyelve szintén megosztotta a magyar MBA iskolákat. 1992-ig kizárólag angol nyelven folyt az MBA képzés. Az oktatók és az érintettek közötti nagy vitát követően 1992 után egyre többen kezdtek vegyes (angol, magyar) nyelvű programokat kínálni, ma pedig vannak kizárólag magyar nyelven elvégezhető MBA programok. Az MBA diplomának azonban mindenképpen feltétele az államilag elismert, középfokú angol “C” típusú nyelvvizsga.

A magyar nyelvű oktatást választó intézmények azzal érvelnek, hogy hallgatóik magyar vállalatoknál lesznek vezetők, ezért felesleges, hogy angolul folyjon a tanítás. Akik az oktatás során kizárólag az angol nyelvhez ragaszkodnak, azok azzal érvelnek, hogy egy MBA diplomásnak tökéletesen kell beszélnie angolul, hiszen a világon mindenütt ezt feltételezik róla.

Az egyik MBA iskola munkatársa praktikus okokat is felhozott a magyar nyelvű oktatás mellett. A színtiszta angol nyelvű képzésre egyrészt nincs igény a hallgatók részéről, másrészt nehéz olyan oktatót találni Magyarországon, aki tökéletesen beszéli a nyelvet, harmadrészt egy ilyen tanár megfizethetetlen lenne.

Magyarország még egy szempontból speciális. A képzés finanszírozásának módja nálunk eltér a nemzetközi szokásoktól. Külföldön a hallgatók általában önerőből finanszírozzák MBA diplomájukat. Ezzel szemben Magyarországon az a gyakorlat terjedt el, hogy a munkáltató fizeti az MBA képzés költségeit. Éppen ezért előfordulhat, hogy a hallgatók és az iskolák kevésbé veszik komolyan a képzést. Sok munkavállaló a kötelező munkahelyi továbbképzés keretében kifejezetten azért választotta az MBA-t, mert azt egyszerű elvégezni, és mégis jó megítélése van. 

A bűvös szó: akkreditáció

A magyarországi MB A iskolák véleménye erősen megoszlik az akkreditációval kapcsolatosan. Az akkreditált intézmények szerint ez egyfajta biztosíték a minőségre. Azok az egyetemek, amelyek MB A programot kínálnak, az 1993-as felsőoktatási törvény értelmében automatikusan akkreditáltatják a képzést, hiszen másként nem lenne joguk elindítani. Más iskoláknál is lehet azonban MB A diplomát szerezni, amelyekre nem vonatkozik a felsőoktatási törvény, így számukra nem kötelező érvényű az akkreditáció. De mivel csak a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyását elnyert képzésnek van működési és diplomakibocsátási joga, ezek az intézmények akkreditáció híján valójában illegálisan bocsátanak ki diplomát – amit külföldön mégis elismernek. Az Euro Contactnál megszerezhető diploma a londoni Open University Business School karának diplomája, annak oktatási minőségét pedig a brit oktatási minisztérium ötévenként vizsgálja. Az Open Business School MB A diplomája a nemzetközi MB A rangsor első 50 helyezettje között van. A magyar felsőoktatási intézmények MB A diplomáját ezzel szemben csak külön államközi egyezmény alapján ismerik el azokban az országokban, melyekkel kötöttünk ilyet.

A legfontosabb: a munkaadók véleménye

Az MBA diploma jelenleg Magyarországon nem jelent kifejezett előnyt a munkaerőpiacon. “A felsővezetők kiválasztásánál az első és legfontosabb érv a szakmai tapasztalat, a vezetők korábbi teljesítményének minősége. Az MBA fokozattal persze kívánatosabb a menyasszony, de megléte döntő érv semmiképp sem lehet” – mondta el a FigyelőNetnek az Egon Zehnder felsővezetőket kereső fejvadász cég munkatársa.

Az MBA diploma megszerzése a fizetés emelkedésére és az előrelépésre sem jelent garanciát. “Minden kimenetel lehetséges, vannak olyanok, akiknek semmit sem változik a helyzete, van, aki előrelép. Az MBA-nek jó híre van, de előnyt még nem jelent” – mondja Lukács Zsolt, a Telkes tanácsadó Rt. felső- és középvezetőket kereső fejvadász cég munkatársa. Több fejvadász véleménye szerint az angol nyelven végzett MBA-t jobban keresik a munkaadók.

A fentiek ellenére minden fejvadász javasolta az MBA program elvégzését. “Soha nem avult el ennyire gyorsan a tudás, mint most. Az MBA program keretén belül felfrissíthetik ismereteiket a vezetők” – véli Lukács Zsolt. Székely Gábor, a TMP Worldwide tanácsadó cég munkatársa hasonló véleményen van: “Mindenképpen megéri MBA diplomát szerezni, még akkor is, ha közvetlen előnnyel nem jár. A munkaadók ugyanis azt feltételezik, hogy egy MBA fokozatot szerzett munkavállalónak teljesen más rálátása van egy cég életére, és ez mindenképpen kedvező.”

Túlképzetté nem tesz

Az MBA fokozatról mindenkinek a minőség jut eszébe, tudat alatt ez minden HR-es és fejvadász gondolkodását befolyásolja. A minőség azonban egyre inkább veszélybe kerül. “Régen talán sokkal nagyobb előnyt jelentett az MBA” – mondja az Egon Zehnder munkatársa. “Felhígult az oktatási piac, a posztgraduális képzések egyre inkább csak diplomaképzők, vagyis csak a papír kitermelése a cél” – fogalmaz Lukács Zsolt.

“Mindenki olyan MBA képzést végezzen el, ami a saját karriercéljainak és jelenlegi helyzetének megfelel – tanácsolja Székely Gábor. – Ha valaki nemzetközi karrierre tör, annak érdemes pénzt és időt nem sajnálva akár egy külföldi MBA-t is végeznie. Aki azonban csak tudását szeretné felfrissíteni, annak elég olcsóbb és kevésbé kemény képzést választania.”

Túlképzetté senki sem válhat egy MBA diploma miatt – mondja egybehangzóan az összes fejvadász. A Zehnder munkatársa szerint inkább azok a magyar munkavállalók vannak gondban, akik a külföldi MBA diplomájuk megszerzése után kint maradtak dolgozni. Náluk sem az MBA fokozat a “hátrány”, hanem a külföldi szakmai tapasztalat. Nekik általában már nehéz hazajönni, nem könnyen találnak állást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik