Pénzügy

Személyes és mégsem hízelkedő – a kísérőlevél

admin
admin

2002. 08. 13. 14:58

Hogyan lehet eltalálni a kísérőlevél hangnemét? Az álláskeresők rémálma a rövid ám találó kísérőlevél megfogalmazása, amely jól kiegészíti az önéletrajzot és semmi esetre sem rontja a jelentkező esélyeit. Mit ajánlanak a személyzeti tanácsadók?

“Bátran vállalok minden új kihívást” – ez a mondat tökéletesen semmitmondó egy kísérőlevélben. Az emberi erőforrás munkatársak vagy a fejvadászok óvnak az ilyen kijelentésektől. A kísérőlevelet pedig elvárják a jelentkezőktől, akik számára egy lényegre törő és mégsem személytelen levél megfogalmazása nehéz feladat. A cél, hogy ne hemzsegjenek benne a sablonok, ne legyen elbizakodott és hivalkodó, de mégis tartalmazzon többletinformációt az önéletrajzhoz képest.

Személyes plusz

Az önéletrajz csak adatokat sorol fel, a kísérőlevél ezzel szemben személyes információkat tartalmaz a jelentkezőről. “Nem szabad az önéletrajz és a kísérőlevél funkcióját összekeverni” – mondja Fazekas Zsolt, a HILL International személyzeti tanácsadó vállalat ügyvezető igazgatója. Sokan esnek abba a hibába, hogy a megismétlik az önéletrajzban leírtakat. A kísérőlevél pedig arra szolgál, hogy az önéletrajz általános adatain felül – ami bármely céghez azonos formában elküldhető – a jelentkező bizonyíthassa az adott cég és pozíció iránti elkötelezettségét.

Ugyanakkor a pályázónak nehéz fél oldalban megfogalmaznia, hogy miért ő a legalkalmasabb az adott pozíció betöltésére. Gyakran sztereotip és patetikus mondatok halmaza lesz az így megfogalmazott kísérőlevél, amelyet meglehet teljesen feleslegesen írtak meg. “Jó taktika, ha a jelentkező arra fókuszál, hogy milyen az adott cég és a kínált pozíció. Könnyebb dolga lesz, ha személyes kötődést tud találni” – mondja Takács Zita, a NEXT Consulting Személyzeti Tanácsadó Kft. tanácsadója. Így rövid és lényegre törő, mégis személyes hangvételű lehet a kísérőlevél és elkerülhető a semmitmondó frázisok puffogtatása.

Az őszinte megfogalmazás fél siker. Ha a pályázó leírja, hogy jelenleg milyen pozícióban dolgozik, miért szeretne munkát váltani, miért érdekli az adott állás, milyen elképzelései vannak a jövőről, máris rokonszenvre számíthat.

Alapvető jó tanácsok

Fazekas Zsolt szerint:
• Érdemes a megbízó cégére vagy üzletágára vonatkozó személyes kapcsolódási pontra hivatkozni a kísérőlevélben.
• Ne keveredjen össze az önéletrajz és a kísérőlevél funkciója. Legfeljebb a felvezető mondatokban említsük meg az önéletrajzban is leírtakat.
• A jelentkező kerülje a patetikus mondatokat.
• Nem szerencsés egy az egyben lemásolni egy mindenki számára hozzáférhető kísérőlevél-mintát, és aztán azt saját név alatt beadni.
• Őszintén írja le a jelentkező, hogy miért jelentkezik, és milyen helyzetben van most. (Például hol dolgozik, mikor és miért szeretne állást váltani.)
• Ne legyen túl hosszú.

Tartalom és külalak

A kísérőlevélnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét és címét a bal felső sarokban, alatta pedig a címzett nevét és beosztását. Érdemes megtudni, kinek kell címezni a levelet, mert a “Tisztelt Hölgyem/Uram!” illetve a “Tisztelt XY vállalat!” megszólítások nagyon előnytelenek. Ha a hirdetésben nem szerepel a kapcsolattartó személy neve, érdemes egy rövid telefonnal utánajárni az információnak. Általában a cégek recepciós munkatársai is tudják, ki foglalkozik a felvételi ügyekkel. A konkrét megszólítás is bizonyítja, hogy a jelentkező komolyan veszi az álláskeresést.

A kísérőlevél elején ajánlott feltüntetni, hogy a pályázó hol olvasta az álláshirdetést, és pontosan milyen pozícióra jelentkezik.

A kísérőlevélre legfeljebb fél oldalt szánjunk, annál hosszabbat senki sem fog elolvasni. Fontos, hogy átlátható és könnyen olvasható legyen. Hivatalos formában, az önéletrajznak megfelelő betűtípussal érdemes megírni. Befejezésként a dátumot és aláírást is tüntessük fel.

Ki olvassa?

A kísérőlevél megfogalmazásakor érzett kínos érzés elhessegetésében sokat segít, ha a pályázó belegondol, ki fogja elolvasni a nehezen “megszült” levelet. A fejvadászok és az emberi erőforrás munkatársak naponta több tucat, akár több száz önéletrajzot és kísérőlevelet olvasnak. Számukra a legfontosabb a lényegre törő megfogalmazás. Az interjúig való eljutásban az önéletrajz eleve fontosabb szerepet játszik, a kísérőlevél körülbelül 20 százalékban járul hozzá az első körös sikeres szerepléshez.

A kísérőlevélnek praktikus okai is vannak. A rengeteg beérkezett önéletrajzot ezek segítségével kapcsolják konkrét pozíciókhoz. Ezért gyakran még az 1-2 mondatos levél is elég, amelyben a pályázó csak a személyes beszélgetés reményét fejezi ki. Sok fejvadász jobban örül az ilyen típusú, könnyen kezelhető kísérőlevélnek, mint a hosszan megfogalmazott, információt nem tartalmazónak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.