Gazdaság

Koppanni fognak azok, akik jóval olcsóbb dinnyére várnak

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Az idei dinnyetermés már előzetesen is igen jónak ígérkezett, és úgy fest, hogy az időjárás nem fog komolyabb gondokat okozni, így a minőség is jól alakul – mondta az InfoRádióban Hunyadi István, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A dinnyetermő terület az elmúlt években jelentősen csökkent, így a korábbi évi 200 ezer tonna dinnye helyett úgy 150 ezer tonna a reális.

És hogy miért lényeges ez? Mert kisebb a kínálat, magasabb az ár. Ez termelői szempontból jó hír, fogyasztóként, vásárlóként már nem annyira.

A termelői érdekek szószólója szerint a mostani 2-300 forintos kilónkénti ár termelői szempontból rendben van.

És hát ne is nagyon számítsunk arra, hogy sokkal olcsóbb lesz a dinnye. „Egyik magyarországi gyümölcs esetében sem lehet idén lényeges árcsökkenésről beszámolni, hiszen azt a körülmények sem igazán tették lehetővé. A korábbi évekhez képest azonos vagy valamivel magasabb árszintekkel lehet találkozni. Ennek az elsődleges oka, hogy a termelésre rakódó költségek jelentősen megnőttek, különösen az utóbbi, Covid által terhelt egy évben. A növényvédő szer, az összes termeléshez szükséges importanyag drágult, 30-40, de akár 50 százalékkal. Ráadásul, ha valamilyen hiány tapasztalható a piacon, azt automatikusan áremelkedéssel reagálja le a kereskedelem – tette hozzá Hunyadi István.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik