Gazdaság koronavírus

Már elérhetők az extra olcsó hitelkártyák

Már 3 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval is lehet igényelni hitelkártyát, de van a kínálatban 4,9, valamint 5,6-5,88 százalékos thm-mel elérhető kártya is – írja a money.hu.

Az alacsony kamatú hitelkártyák a koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati intézkedés részeként jelentek meg, ugyanis új helyzet alakult a lakossági bankolásban is. Egyrészt felértékelődött az online ügyintézés szerepe, adósvédelmi intézkedések léptek életbe, köztük a fizetési moratórium, amelynek köszönhetően az év végéig nem muszáj fizetni a törlesztéseket. Ez utóbbi pedig elsősorban a nehéz anyagi helyzetbe kerülő háztartásoknak jelent segítséget. Szintén lényeges az a március közepétől élő adósvédelmi intézkedés, amely a személyi kölcsönöknél és más fogyasztási hitelkonstrukciók esetében 5,9 százalékos plafont szab meg a teljes hiteldíjmutatóra. Ez a thm-maximum a hitelkártyákra is vonatkozik és a piacon már megjelentek az első, a thm-plafonnal kompatibilis hitelkártyák.

Amit fontos tudni:

  • Több bank is megjelent a járványhelyzet miatt életbe lépett kamatplafonhoz passzoló hitelkártyáival.
  • Már 3 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval is lehet igényelni hitelkártyát, de van a kínálatban 4,9, valamint 5,6-5,88 százalékos thm-mel elérhető plasztik is.
  • Az extra alacsony thm a most érvényben lévő szabályok szerint csak december végéig érvényes. Jövő januártól már két számjegyűre ugorhatnak a kamatok.
  • A meglévő, jóval magasabb hiteldíjmutatóval elérhető hitelkártyákat érdemes lehet lecserélni az újakra, a hitelkártya egyébként jól jöhet annak, aki határidőre visszafizeti a kölcsönt.

Kiemelt kép: MTVA/Faludi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik