Gazdaság

Kivonulhat a Tesla az autópiacról

Legalábbis egyik legnagyobb riválisa, az amerikai General Motors korábbi alelnöke szerint. Bob Lutz interjút adott a CNBC-nek, amit a Portfólió szemlézett.

A GM volt vezetője azután nyilatkozott, hogy  a Tesla múlt pénteken bemutatta elektromos kamionját és legújabb sportautóját. Mint arról beszámoltunk, a Tesla minden eddiginél nagyobb hatótávolságú teherautó ígéretével rukkolt elő, illetve elkészítette a Tesla Roadster második generációs változatát, amely 1000 kilométert tud megtenni egyetlen töltéssel.

A bejelentések után számtalan vélemény hangzott el, a Tesla kapott meleget és hideget is, ezek közül a GM volt alelnöke fogalmazta a legsarkosabb kritikát.

Lutz azt állítja, hogy:

  • A Tesla működése során rengeteg pénzt veszít, ezért újból arra fog kényszerülni, hogy friss forrást vonjon be, tőkét emeljen, ha meg akarja érni 2019-et
  • A gyártástechnológiája nem hatékony és nem rendelkezik a szükséges értékesítési hálózattal sem
  • Egy veszteséges vállalkozás, amely kifelé tart az üzletből
  • Nincsen “titkos receptje”, nincs semmi olyan dolog a birtokában, amelyet ne tudna egy másik autógyártó lemásolni. Ráadásul ugyanazt a lítium-ion akkumulátort használja, mint az iparág többi szereplője.

A Tesla nem reagált a lap megkeresésére, hogy kommentálja a kritikát, írja a CNBC.

Hetven éve nem volt akkora forradalom a közlekedésben, mint ami most jöhet
A Tesla új fejlesztése alapjaiban változtathatja meg a világot. Még Magyarországon is. Soha nem gondolta volna, hogy a kamionoknak köze van a populizmushoz, pedig így van.

Fotó: Tesla

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik