Gazdaság

Ők azok a nyugdíjasok, akiknek csalódást okozhat az év végi pénzosztás

Akinek átutalással megy a nyugdíja, az már megkapta a prémiumot és a korrekciót, a többieknél pedig mától csöngethet a postás.

84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén
Ennyibe kerülhet a nyugdíjprémium, meg a korrekció, plusz az Erzsébet-utalvány.

Mint írtuk, sokan reklamálnak az összeg miatt a folyósító Magyar Államkincstárnál (MÁK), mert többre számítottak. A kincstár egyébként folyamatosan vizsgálja a panaszokat, de eddig egyetlen esetben sem bukkantak arra, hogy késedelmes, illetve helytelen összegű lett volna a kiutalás. A MÁK szerint az esetek többségében a 80 ezer forint feletti juttatásban részesülő nyugdíjasok reklamálják a nyugdíjprémium összegét.

Az Azénpénzem.hu elmagyarázta, kiknek miért okozhat csalódást a megkapott összeg.

  1. A nyugdíjprémium alapja a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de maximum 20 ezer. Először tehát a nyugdíj negyedét kell venni. Ebből jól látszik, hogy a 80 ezer forint feletti nyugellátásban részesülők ütköznek bele a korlátba.Viszont mivel a növekedést is figyelembe kell venni, még egy szorzószámot kell alkalmazni, ami a jelenlegi növekedési várakozás mellett 0,6. Így jön ki, hogy a nyugdíjprémium maximum 12 ezer forint (20*0,6) lehet, a 80 ezer forintnál kevesebb ellátásban részesülők számára pedig arányosan kevesebb. Tehát ahogy korábban is írtuk, 12 ezer forintnál senkinek nem lehet több a prémium.
  2. Fontos előírás még, hogy a prémiumra az jogosult, aki már 2016-ban (legalább egy napig) nyugdíjas volt – ideértve például a rehabilitációs ellátást, a rokkantsági járadékot is –, és most novemberben is kapja az ellátást (külön kitérnek arra, hogy aki novemberben elhunyt, hozzátartozója az összeget a nyugellátásokra vonatkozó szabályok szerint külön kérelemre veheti fel). Az idén nyugdíjba vonultak tehát kimaradnak. A nyugdíjprémiumból is, de (amúgy teljesen logikusan) az úgynevezett inflációs kompenzációból is.
  3. A tervezettnél magasabb idei infláció miatti nyugdíjkorrekció meghatározása egyszerűbb: az emelés a rendelet szerint éves szinten a november havi nyugdíj 9,6 százalékos többletét jelenti. Ennyivel számolhatnak azok, akik egész évben (és már tavaly is legalább egy napig) kaptak nyugdíjat. Viszont kinek év közben szünetelt a nyugdíja, az időarányosan csak kevesebbet kaphat. Valamint az özvegyi és a szülői nyugdíj megosztása esetén a jogosultakat a folyósított nyugdíjrész alapulvételével megállapított egyösszegű kifizetés illeti meg.

A portál néhány példát is hoz arra, hogy a különböző típusú és összegű ellátásokra mennyi a prémium, és a korrekció – kattinthat!

Ha kíváncsi rá, hogy a nyugdíjas Erzsébet-utalványt kik kaphatják, ezt a cikket olvassa el:

Megajándékozza karácsonyra a nyugdíjasokat a kormány
November 24-én megkezdődik az Erzsébet-utalványok postázását.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik