Gazdaság

Kőgazdagok lettek úgy, hogy áfát csaltak motorolajokkal

Illegális motorolaj-kereskedő cégláncolatot számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az elkövetők csaknem 400 millió forint általános forgalmi adót (áfa) nem vallottak be, illetve nem fizettek be az állami költségvetésbe – mondta Vankó László dandártábornok, az adóhatóság bűnügyi főigazgatója.

A feketepiaci hálózat Ausztriából szerzett be eredeti motorolaj-termékeket, amelyeket belföldi nagykereskedőknek adtak el. Az áfát úgy csalták el, hogy cégláncolatot hoztak létre, amelynek tagjai fiktív számlázással fedezték az ügyletet.

A NAV Közép-magyarországi bűnügyi igazgatóságának nyomozói szeptember végén Budapesten és öt megyében, összesen 27 helyszínen tartottak házkutatásokat. A négy gyanúsított közül kettő előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.

Az akció során mintegy 250 millió forint értékben ingatlanokat, gépjárműveket, készpénzt és bankszámlákat foglaltak le, illetve zároltak, jelentős mennyiségű árukészletet is kivontak a bűnszervezet raktárából. A fő gyanúsítottnál hatástalanított gépfegyvert, lőszert és hangtompítót is találtak, ezért a rendőrséget is értesítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik