Gazdaság

Egyre többen kerülnek fel a NAV büszkeséglistájára

Az elmúlt két évben folyamatosan, mintegy 25 százalékkal nőtt a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA) szereplő magánszemélyek és vállalkozások száma – közölte a NAV.

A listára bárki kérheti a felvételét, ha rendben vannak adóügyei. Jelenleg 95 ezer vállalkozás, 32 ezer egyéni vállalkozó és 31 ezer magánszemély szerepel az ingyenes „pozitív” listán. Ha valaki szerepel a köztartozásmentes adatbázisban, nem kell tartozásmentességről szóló adóigazolást beszereznie, amikor igazolnia kell, hogy nincs köztartozása. Tehát az adatbázisban való megjelenés kényelmes, adminisztrációmentes és ingyenes alternatívája a „nullás-igazolásnak”.

Azoknak a vállalkozásoknak pedig, amelyek ugyancsak tagjai az adatbázisnak, nem kell kockázati biztosítékot fizetniük az EKÁER-ben.

Te KOMA vagy?

A NAV honlapján található KOMA minden hónap 10. napján frissül, és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA nyomtatványon kérték felvételüket és megfeleltek a feltételeknek. Az adatbázis tagjainál a NAV havonta vizsgálja a feltételeket. Ha valaki ezeknek nem felel meg, kikerül a köztartozásmentes adózók közül. Amennyiben pótolja a mulasztást, befizeti tartozását és újra kéri felvételét, visszakerülhet az adatbázisba.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik