Gazdaság

A kézi csomózástól a kézi vezérlésig – megsorozták Matolcsyt

Méregdrága szőnyegekről, Polt Péter lányáról és a Monetáris Tanács tagjainak pénzéről kérdezte Bárándy Gergely.

Az MNB elnöke minden válasza előtt megjegyezte, hogy ahogy eddig, ezután is kész a szóban elhangzó képviselői kérdésekre válaszolni. Bárándy Gergely ugyanis minden kérdésében szóvá tette, hogy éppen azért kéri írásban a választ, mert Matolcsy György alkotmányos kötelességét semmibe véve a szóban elhangzó képviselői kérdésekre érdemben nem válaszol. Három kérdés, három válasz.

1. Nem sok 4 szőnyegért 23 millió? Nem.

A szocialista képviselő szerette volna megtudni az MNB-elnök véleményét arról, hogy a jegybank által létrehozott Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány 23 millió forintot költött négy
szőnyegre. Ez összeegyeztethető-e az alapító által meghatározott céllal, ki döntött a beszerzésről, ki írta alá a szerződést és hol vannak a szőnyegek?

Matolcsy György helyesnek tartja-e a szőnyegbeszerzést, a szőnyegek megérnek 23 milliót, mert a békésszentandrási cég Magyarországon egyedülálló, kézi csomózású szőnyegeket gyárt. A vásárlásról az alapítvány kuratóriuma döntött, a szőnyegek pedig az alapítvány tulajdonában álló (1014 Budapest, Úri utca 21.) épületben kapnak helyet.

A 800 éves múltra visszatekintő épület oktatási és közösségi térként nyílik meg, melyben magas színvonalú angol nyelvű doktori képzés is működik. Az épületnek mind a múltjához és jelenéhez, mind az unikális közgazdász-képzéshez méltó berendezési tárgyakkal kell rendelkeznie.

Kiemelt fotó: MTI/Kovács Tamás

A jegybank elnöke szerint az alapítvány megrendelése segítette a hanyatló kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását, aminek ipartörténeti jelentősége van.

2. Ön döntött Polt lányának felvételéről? Nem.

Bárándy Gergely arra is kíváncsi volt, valóban Matolcsy György döntött-e arról, hogy a legfőbb ügyész felesége (Polt-Palásthy Marianna) után a lányát is felvegyék a Magyar Nemzeti Bankhoz.

Polt Petra pozícióját meghirdették-e, hányan pályáztak az álláshirdetésre? Milyen kvalitások alapján esett a választás rá? Nem tartja-e aggályosnak, hogy éppen a személyügyekért felelős ügyvezető igazgató családtagját vették fel?

Milyen előnyöket remél attól, hogy a lassan a legfőbb ügyész egész családja a Magyar Nemzeti Bankban dolgozik?

Matolcsy György azt válaszolta, hogy Polt Petra a jegybank általános felvételi eljárása után kapott jogászi munkakört, amiért a munkakörre irányadó bérezésben részesül. A munkavállalót a leendő foglalkoztatója választotta ki, a személyügyi szakterülettől nem kértek szakmai támogatást.

Polt-Palásthy Marianna tehát nem vett részt személyesen Polt Petra kiválasztásában. 

A Személyügyi igazgatóság csak a papírmunkát végezte. Azt Matolcsy nem árulta el, hogy voltak-e más jelentkezők is, de jelezte, hogy az MNB alapítóokirata alapján ő gyakorolja a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének jogát.

3. Tiszteletdíj? Soha.

Bárándy Gergely szerint a három éve működő MNB-alapítványok luxuskiadásaik és a fideszes elithez kötődők bőkezű támogatásaik miatt kerültek a figyelem középpontjába. A szocialista politikus ezért most inkább arra várt választ, hogy a Monetáris Tanács tagjai (ideértve az MNB alelnökeit is) viselnek-e, viseltek-e tisztséget valamelyik alapítványban? Ha igen, milyet, kaptak-e ezért bármilyen jogcímen pénzt (tiszteletdíj, megbízási díj, ösztöndíj, egyedi támogatás stb .)?

Matolcsy emlékeztetett rá, hogy az alapítványok megalakulása óta az alapító MNB már többszörs
tájékoztatta a közvéleményt, hogy az alapítványok egyetlen jegybanki tisztségviselője sem vette fel soha a tiszteletdíját. Jelenleg egyébként Gerhardt Ferenc alelnök a Pallas Athéne Domus Menties alapítvány felügyelőbizottsági elnöke,  ő pedig Pallas Athene Domus Animae Alapítvány elnöke, de ezek az információk nyilvánosak, bárki számára elérhetők.

Matolcsy György szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy

a Pallas Athéné Alapítványok megalakulásuk óta 3,156 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat. Az alapítványok úgy tudták elérni ezt a vagyonnövekedést, hogy közben mintegy 5,6 milliárd forinttal több mint 1200 oktatási, kutatási, tudományos pályázatot támogattak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik