Gazdaság

Ultimátum Orbánnak, egyhetes sztrájk jöhet

Azt mondják, a kormány az utolsó pillanathoz érkezett.

A Népszavának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke azt mondta, ha a következő kormányülés sem dönt az önkormányzati dolgozók béremeléséről, akár még idén egyhetes sztrájkot szervezhetnek, a tagság nyomására.

Boros Péterné szerint a sztrájkot egyre többen követelik, ezért az Önkormányzati Dolgozók Országos Szakmai Tanácsának elnöksége felmérést kezdett az ágazat sztrájkhajlandóságáról. Közben egy jogfenntartó minimális díj befizetésével lehetőséget teremtenek a kistelepülési hivatalok alkalmazottainak a csatlakozásra a szakszervezethez.

A következő kormányülésen múlik, hogy lesz-e sztrájk.

A szakszervezeti vezető szerint az eddigi sztrájkok eredményeként az önkormányzati köztisztviselők 48 százalékának rendezték a bérét, valamilyen szinten. Azt a mostani felmérés mutatja meg, ők mennyire elégedettek, de az biztos, hogy a kimaradt 52 százalék elveszítette a türelmét, nekik 9 éve nem javult a fizetésük.

A belügyi tárca kiszámolta, hogy mennyibe kerül a 3 év alatt 50 százalékos emelésről szóló követelésük, de a kormány nem döntött a tervről, és ha a következő ülésén sem foglalkozik a legrosszabb helyzetben lévő 18 ezer ember megélhetésének javításával, vagy elutasítja a kérésüket, akkor még az idén megszervezik az egyhetes munkabeszüntetést.

 

Van, ahol már nincs jegyző, aljegyző, gazdasági vezető, kiürülnek a hivatalok, ami ellentétes az ország, az ügyfelek, a települések érdekével. Naponta kapunk telefonokat, hogy ha nem lesz béremelés, máshová, főleg külföldre mennek dolgozni a köztisztviselők.

Boros Péterné szerint a kormánynak tudni kell, hogy az utolsó pillanathoz érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik