Gazdaság

Hiába emeltek a multik, már aranyárban sem kapnak eladót

Nő a boltos kiskereskedelem, eközben viszont mindenki pénztárost, eladót árufeltöltőt keres, a legjobban fizetők is. A legnagyobb élelmiszeres áruházláncok ezer munkakört hirdetnek jelenleg – írta a Blokkk.com.

Az Auchan, a Spar és a Tesco megszórta béremeléssel a közelmúltban a dolgozóit, de ezzel együtt is, mint az átlagnál több jövedelmet kínáló üzletláncok, azért szép számmal keresik az áruházi dolgozókat. A karácsonyi roham előtti utolsó pillanatokban a bevásárlóközpontokban szerény becslés szerint hasonló arányban találni “rögtön jövök” táblácskát, mint akciós reklámokat. Ez is azért azt jelzi, hogy a kisboltok is küszködnek a munkaerőhiánnyal – jellemzi a kialakult helyzetet a szakportál.

Pedig a boltok fizikai dolgozóinak (pénztárosok, eladók, árufeltöltők) körében is jócskán emelkedtek a keresetek, augusztusban megközelítették a 189 ezer forintot, ami 17 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 162 ezer forinthoz képest. De ez a 27 ezer forint is éppen csak a létszám megtartásához volt elég a boltos fizikai dolgozóknál: a négy főnél nagyobb boltok többsége eladót, pénztárost, vagy árufeltöltőt keres.

A hat lánc közül egyébként a Tescó hirdette meg a legtöbb állást: ők 350 embert vennének fel. Az Aldi 198, a Spar 165, az Auchan 139, a Penny 109 és a Lidl 100 helyet hirdetett meg.

A létszámhiány annak ellenére sem enyhül tehát, hogy van, ahol már előre is emeltek:

Meg sem várják a januárt, sok kiskercégnél előrehozták a béremelést
És a vidéki boltokban dolgozók fizetését jobban növelik, mint a fővárosi egységekben foglalkoztatottakét, eltűnnek a fizetésbeli különbségek. De van egy nagy veszély.

Kiemelt kép: Sztrájkolt a Fogarasi úti Tesco áruház dolgozóinak egy része a Zuglói hipermarket személyzeti bejáratnál 2017. szeptember 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik