Gazdaság

Díjat kap a Reál üzletlánc vezetője annak a kereskedelmi szövetségnek a javaslatára, amelyre megorrolt

Egészen furcsa időzítéssel tudatta a kormányközeli Magyar Időkkel az ötödik legnagyobb árbevételű kiskereskedelmi cég, a Reál üzletlánc vezetője, hogy a vállalat kilép a szakma legnagyobb érdekvédelmi szervezetből, az Országos Kereskedelmi Szövetségből (OKSZ). Kujbus Tibor ügyvezető főként azzal indokolta, otthagyják az OKSZ-t, hogy érzésük szerint nagyon eltolódott a hangsúly a multik javára a szervezeten belül, sokkal hangsúlyosabban képviselik a külföldi hátterű cégek érdekét, az elnökségben javarészt multik jogászai foglalnak helyet.

Kujbus ekkor már tisztában kellett hogy legyen azzal, hogy az OKSZ pont őt javasolta a kereskedelemben kapható legmagasabb állami díjra, a Klauzál Gábor-díjra – tudta meg iparági forrásokból a 24.hu.

Minden évben az Európai Kereskedelmi Napon osztják ki a díjat, az elmúlt években féltucatnyi személy szokott az elismerésben részesülni, az OKSZ szakmai szervezetként javaslatot tesz a díjról döntő Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Eddig nemigen volt arra példa, hogy a szakmai szervezet javaslatára ne bólintott volna rá a szaktárca, ezért jó eséllyel idén Kujbus is bezsebelheti a nívós kitüntetést.

A nyertesek listáját holnap hozzák nyilvánosságra, akkor derül ki, hogy Kujbus valóban kapott-e díjat, illetve hogy azt átveszi-e.

Az OKSZ amúgy visszaszólt a Reálnak a kilépési ügyben. Egyebek mellett jelezték, hogy az OKSZ-ben legutóbb két éve volt tisztújító közgyűlése, a hazai és a nemzetközi vállalkozások egyenlő arányú képviselete érdekében úgy alakították ki a vezető testületek (elnökség, felügyelő bizottság) összetételét, hogy az azonos súlyú legyen. Társelnöki rendszert alakítottak ki, amelyben három főt a hazai, és szintén három főt pedig a nemzetközi vállalkozások képviseletében választottak meg.

Az  Országos Kereskedelmi Szövetség a lehető leghatározottabban visszautasít minden olyan minősítést, mely szerint bármilyen irányváltás szerepet játszana állásfoglalásaiban. Kizárólag szakmai kérdéseket mérlegel továbbra is. A tagok közötti esetleges vitás ügyekben ugyanakkor alapszabályának megfelelően mindkét oldal állásfoglalását közvetíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik