Gazdaság

10 ezer lakás épülhet 2018-ban

Az idei év első kilenc hónapjában 7981 lakás épült, 51,5 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. A kiadott építési engedélyek száma 28 411, 32,7 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fejlesztők és szakmai szervezetek első reakciója szerint az alacsony bázishoz képest a növekedés biztató. Ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a lendület megtorpanhat, ha a kormány nem hosszabbítja meg vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok 5 százalékos áfáját.

A jelenlegi állapot szerint az új lakások adásvételét csak 5 százalékos áfa terheli, ám ez 2019.12.31. után visszaáll a korábbi 27 százalékra. Ez biztosan visszavetné a lakásberuházásokat, ami már 2018-tól megmutatkozna a lakásépítési engedélyek csökkenő számában. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület azt javasolja, hogy az lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezményes áfa fenntartása kapjon kormányzati szándéknyilatkozatot.

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója szerint az idénre várt több mint 3000 lakás után 2018-ban akár 10 000-nél több új otthon is megkaphatja a használatba vételi engedélyt Budapesten. A kiadott új építési engedélyek száma ugyanakkor már a jövő év második felében csökkenésbe válthat, ha a kormány nem hosszabbítja meg vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok 5 százalékos áfáját.

Látványosan beindultak a lakásépítések, de lesz, aki csődbe megy
A piac motorja egyértelműen Budapest, és az ország nyugati fele.

(MTI/24.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik