Gazdaság

Országos e-töltőhálózatot építene a magyar állam cége

e-autó - Elmű-Émász (elektromos autó, e-autó, töltőpont, émász,)
e-autó - Elmű-Émász (elektromos autó, e-autó, töltőpont, émász,)

Elindítja e-mobilitás szolgáltatását és a kapcsolódó országos elektromos töltőállomás-hálózat telepítését az állami NKM Nemzeti Közművek Zrt. – írta az MTI.

A települési önkormányzatokkal együttműködésben az év végéig jelentős számú e-töltőt szeretnének telepíteni, így hamarosan az egész országot lefedő hálózat jöhet létre – idézi a közlemény Kóbor Györgyöt, az NKM elnök-vezérigazgatóját.

Illetve kulcsrakész projektek keretében is vállalnának töltőtelepítést, üzemeltetést, karbantartást és operátorként e-mobilitás szolgáltatást üzleti ügyfeleik számára.

Arról nem szól a közlemény, hogy az NKM hány töltőt telepítene, mennyi idő alatt, és ez mennyibe kerülne.

Háttér

Töltőállomásból nagyjából 7000 kellene az országos lefedettséghez, ez egyébként uniós ajánlás is 2020-ra, jelenleg hetvenvalahány van az országban. Egy töltő telepítése nagyjából 4-8 millió forintba kerül piaci információk alapján. Az állam támogatást ad(na) az önkormányzatoknak a töltőtelepítésre, ám ezzel alig éltek az önkormányzatok. Tavaly döntöttek arról, hogy Budapesten 250 töltőoszlop és 500 töltőhely létesülhet mintegy 600 millió forint értékben a főváros és a kormány megállapodásának értelmében, de azóta nincs nyoma a telepítéseknek. Az e-mobilitást egy készülő törvény fogja átfogóan szabályozni. Megszűnik az ingyenes töltés, piaci elszámolás lesz, de nem hatósági áras, az otthoni töltés is kedvezőbb lehet az eddigieknél. Remélhetőleg a törvény felgyorsítja a töltőtelepítéseket, mind a piaci szférában, mind az önkormányzatoknál.

Kiemelt kép: MTI / Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik