Gazdaság

Nagybirtokosoknak kedvezhet egy új törvényjavaslat

Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Array)
Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Array)

Az agrárkamara elnöke egy olyan törvénymódosítást javasol, amely a legnagyobb földbirtokok tulajdonosainak kedvezhet – írta a hvg.hu.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs, fideszes képviselőként nyújtott be két módosító javaslatot az illetéktörvényhez:

  • a jövőben nem kellene illetéket fizetniük a földvásárlás után azoknak sem, akik saját cégüknek adják azt bérbe,
  • illetve a megemelt napszámos bérek után sem kellene adózni.

Utóbbi a tehetősebb gazdálkodóknak kedvez, hiszen ők úgy tudják megemelni a munkások bérét, hogy nem kell többet fizetni a munkavállalók után. Így a kisgazdálkodóktól, akik nem tudnak magasabb béreket fizetni, elszipkázzák a maradék munkaerőt is, értékelt a lapnak Sallai R. Benedek, LMP-s képviselő.

Eddig az vásárolhatott illetékmentesen földet, aki öt évre vállalta, hogy mezőgazdasági műveléssel foglalkozik, illetve azt egyenes ági rokonának adja át. Most annak sem kellene a vásárlás után megfizetnie a 4 százalékos illetéket, aki a legalább negyedrészben a tulajdonában álló cégnek adja bérbe a vásárolt földet.

Ha elfogadja a parlament az illetékmentesség kiterjesztését, akkor ez egy 100 hektáros terület esetén 4-5 millió forintos megtakarítást jelent. Ha Mészáros Lőrinc földliciteken megszerzett 1391 hektárját vesszük alapul, akkor a megspórolt összeg most közel 80 millió forintra rúgna, írta a lap.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik