Gazdaság

Tiborcz: nincs offshore tulajdonos a BDPST-ben

Interjút adott az Origónak a miniszterelnök veje, Tiborcz István. A luxus-ingatlanfejlesztéssel foglalkozó BDPST Zrt.-ről is kérdezték, és a cikk szerint a portálnak megmutatta a cég részvénykönyvét is. Rákérdeztek Tiborcznál, hogy van-e a cégben tulajdonrésze, illetve hogy offshore tulajdonos van-e a részvénytársaságban. Az offshore kérdés azért merülhetett fel, mert korábban egy tőkeemelésről inkább lemondott a társaság, mint hogy válaszoljon a cégbíróság tulajdonosi kört firtató kérdésére:

Tiborcz a tulajdonosokkal kapcsolatban a következő választ adta:

Valóban van benne meghatározó tulajdonrészem. Ez egy Magyarországon bejegyzett, transzparensen működő cég, amelyik itt fizet adót. Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok, pedig bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe, ahogy a mostani interjú során önök is teszik. A sajtó egy részének azonban nem ez volt a célja, hanem fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál. Offshore tulajdonos nincs a cégben, és soha nem is volt. Érthetetlen tehát, hogy magukat igényes újságírónak tartó emberek a BDPST Zrt.-re mégis az offshore jelzőt aggatják.

Azt az infót, hogy eddig senki sem akart betekinteni a BDPST nevű luxusingatlan-kereskedő zrt. részvénykönyvébe, rögtön cáfolta a Válasz.hu. Mint írták, a valóság az, hogy a Heti Válasz épp tíz napja üti a vasat a témában.

A miniszterelnök veje az őt ért, szerinte méltatlan sajtótámadásokra többször is visszatért egyébként az interjú során. Tiborcz beszélt arról is, miért nyergelt át az ingatlanbizniszre:

Az Elliosban való részvételem és az abból való kiszállásom kapcsán megértettem, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel. Olyan területet választottam, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel. Az ingatlanfejlesztés piacára léptem, ami nagyon régóta szintén foglalkoztatott.

Mivel a gazdaság növekszik, és a pénzügyi piaci hozamok globálisan jó ideje alacsony szinten vannak, az elmúlt három évben nagyon jelentős fellendülés történt az ingatlanpiacon. Elképesztő fejlődésen megy keresztül Budapest és egyre több vidéki város is. Az ingatlanbefektetések üzleti környezete is nagyon sokat javult az elmúlt években. A jövő nyilván sok pénzügyi és makrogazdasági tényező alakulásától is függ, de úgy gondolja, hogy a mostani lendület egy ideig még biztosan kitart.

Kastélyvásárlását azzal indokolta, hogy ha a fejlesztésekkel az ingatlanok új funkciót kapnának, akkor a helyi gazdaságra nagyon pozitív hatást gyakorolhatnának. Hangsúlyozta, hogy a turai projektben nincs semennyi állami pénz, annak nincs köze az állami kastélyfelújítási programhoz. Kiderült még, hogy egyelőre újabb kastélyt nem tervez vásárolni, először azt szeretnék látni, hogy a mostani projekt működtethető-e az elképzeléseik szerint.

Rákérdeztek nála arra is, mennyiben befolyásolja, hogy apósa a miniszterelnök. Íme a válasz:

Több mint tíz évvel ezelőtt ismertük meg egymást a feleségemmel, és közismert, hogy nem anyóst vagy apóst választ az ember magának, hanem társat. A miniszterelnök vejének lenni, ahogy mondtam, számos kötöttséggel jár, és az ember támadásoknak van kitéve, bármit is tesz. Másrészről azonban nagy tisztelettel és örömmel tölt el, hogy az apósom Orbán Viktor.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és Tiborcz István egyházi esküvője a Margit körúti ferences templomban 2013. szeptember 7-én. MTI, Burger Barna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik