Gazdaság

Meg sem várják a januárt, sok kiskercégnél előrehozták a béremelést

A munkaerőhiány országos, de ez különösen kiéleződött a kiskereskedelemben, a dolgozók és szakszervezeteik jó alkupozícióba kerültek a cégekkel szemben, ezt most igyekeznek is kiaknázni. A szeptemberi sztrájk után ki tudták kényszeríteni a Tescótól a béremelést, és az Auchan is belement ebbe, most pedig a Metro nyakához szorították a kést. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervete (KASZ) ma ül tárgyalóasztalhoz a Metro vezetésével, és ha nem sikerül megállapodniuk, úgy könnyen elképzelhető a sztrájk – jelezte a Magyar Nemzetnek Sáling József, a KASZ leköszönő elnöke.

Van más érdekes fejlemény is. Az egyik az, hogy szinte teljesen eltűnhetnek a fizetésbeli különbségek a budapesti és a vidéki áruházakban, az Auchan például a vidéken levő egységeiben 30-40 ezer forinttal emelte meg a béreket, a fővárosban 10-20 ezer forinttal. A többi cég is hasonlóan cselekszik.

Sok helyen előrehozták a januári kötelező szakmunkásminimálbér-emelést, így már most megadják a 161 ezer forint helyett a havi bruttó 181 ezer forintos legkisebb szakmunkás bért.

Viszont az is kiderül az összeállításból, hogy hiába panaszkodnak már most is a dolgozók a nagy leterheltségre, ami pont a munkaerőhiányból fakad, mert az eddigi nagy béremeléseket csak úgy tudták végrehajtani a cégek, hogy dolgozóik egy részét elbocsátották. Márpedig ha folytatódik ez az erőltetett ütemű béremelés, úgy félő, hogy több dolgozót aligha alkalmaznak a kiskerláncok.

(A kiemelt képen a fogarasi úti Tesco személyzeti bejáratánál sztrájkoló dolgozók idén szeptemberben. Fotó: Balogh Zoltán, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik