Gazdaság

A csehek Trumpja nagy üzletre készül egy magyar céggel

A DEZA a.s. cseh társaság adásvétel útján megszerzi a Petrochemia-Blachownia S.A lengyel társaság részvényeinek 100 százalékát a Magyarországon bejegyzett BorsodChem Zrt.-től – olvasható a Gazdasági és Versenyhivatal összefoglalójában. A Deza pedig az Agrofert a. s. leányvállalata.

A hír azért érdekes, mert az Agrofert a múlt héten lezajlott csehországi választások győztese, a cseh Donald Trumpként is emlegetett Andrej Babiš érdekeltsége – figyelt fel rá a hvg.hu. Milos Zeman cseh államfő vasárnap közölte, hogy az új kormány megalakításával a győztes Ano mozgalom elnökét, a milliárdos oligarcha Babišt fogja megbízni, legyen a kormányfő.

Az eladó BorsodChem egyébként a kínai Wanhua vegyipari kongolomerátum tagja, lengyel leányvállalata mellett csehországi érdekeltsége is van. A GVH szerint az összefonódás a magyar piacra nem gyakorolhat jelentős hatást.

Kiemelt kép: Andrej Babis cseh milliárdos, a cseh parlamenti választásokon gőõztes ANO mozgalom elnöke távozik a Milos Zeman cseh államfővel tartott találkozójáról a lányi kastélyból 2017. október 23-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik