Gazdaság

Újabb munkaszüneti nap jöhet jövőre

Már írtunk arról, hogy egy magánszemély,  Bíró Zoltán népszavazási kezdeményezést adott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ezzel a kérdéssel:

Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?

A kezdeményezéssel kapcsolatban sem a Kúriának, sem az Alkotmánybíróságnak nem volt ellenvetése, így november 28-ig kell a 200 ezer aláírást összegyűjteni. Amennyiben ez megvan és az NVB hitelesíti az íveket, akkor ki kell írni a népszavazást – írta a Pénzcentrum.hu.

A szakszervezetek támogatják az újabb munkaszüneti nap bevezetését. Október elején a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) jelentette be, hogy aktivistái valamennyi megyeszékhelyen gyűjtik az aláírásokat. A Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke is arról beszélt októberben, hogy egyértelműen támogatják a kezdeményezést, épp ezért a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek is közös aláírásgyűjtést szerveznek.

December 24-ét egyébként jövőre pihenőnapnak megkaptuk, így sokaknak mindenképpen 5 napos lehet az ünnep. Viszont amíg csak pihenőnap-státust kaphat ez a nap, addig nem évről-évre változó lehet, hogy kell-e dolgozni, vagy nem. Másrészt ha éppen pihenőnap is lesz belőle, attól nem mindenki élvezheti szabadon, mert a pihenőnapokat viszonylag könnyen áthelyezhetik a munkáltatók, illetve azok egyenlőtlenül is kiadhatóak.

Kiemelt kép: A Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ rendezésében karácsonyfadíszítő-versenyt rendeztek 2003-ban Szombathelyen. MTI Fotó: Czika László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik