Gazdaság

Rekordot dönthet az okostelefonok átlagára

A harmadik negyedévben rekordmagasságba emelkedett az okostelefonok átlagára, mert a nagy gyártók egyre drágább luxusmodellekkel jelennek meg a piacon – áll a GfK piackutató intézet kedden közzétett felmérésében. Az átlagár hét százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, ez a valaha kimutatott legnagyobb egy éves áremelkedés. A GfK nem közölt konkrét árat.

A vezető gyártók mint az Apple, a Samsung, a Google és a Huawei drága prémiumkategóriás készülékek értékesítésére koncentrálnak. Az Apple iPhone 8 készüléke Németországban 799 eurótól kapható, a Samsung Galaxy Note8 999 eurótól, a november elején piacra kerülő jubileumi készülék, az iPhone X pedig legkevesebb 1149 euróba fog kerülni. A csökkenő értékesítési számok ellenére az okostelefon piac az átlagár emelkedése következtében értékben bővül.

A GfK szerint július és szeptember között 367 millió okostelefont adtak el a világon. Latin-Amerikában, Közép-Kelet Európában és Kínában nőtt, Nyugat-Európában, Japánban, Dél-Koreában és Észak-Amerikában csökkent a kereslet.

Kiemelt kép: MTI, Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik