Gazdaság

Munkaerőhiány miatt szárnyal a fizikai dolgozók órabére

A harmadik negyedévben bruttó 859 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére. Tavaly ez még 734 forint volt, így a növekedés 17 százalékos növekedést jelent, olvasható a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzésében.

A fizikai órabérek gyors növekedésének motorja az egyre több szektort sújtó munkaerőhiány, írták.

Különösen az év elején, a béremelések klasszikus időszakában tapasztalhattunk jelentős ugrást az átlagos órabér mértékében: akkor a 780 forintos szintről egyetlen negyedév alatt több mint tíz százalékot ugrott az átlagbérszint.

Az idei harmadik negyedévben ugyan megtorpant az emelkedés, de az egyre fokozódó munkaerő-kereslet hatására várhatóan már az év végén újabb növekedési hullám tanúi lehetünk, írta a közlemény.

A felmérés további megállapításai:

  • A szakmunkások 918 forintos átlagos órabére 11 százalékkal haladja meg a betanított munkát végzők 830 forintos átlagos bérszintjét.
  • A felsőbb kategóriákban – bár gyorsul a bérnövekedés üteme – továbbra is lassan változnak a bérek (a BDO Magyarország szerint a vállalati középvezetőknél 2016 harmadik negyedéve óta mindössze 4,7 százalékos bérnövekedés tapasztalható)
  • Régiók szerint jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: míg Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 700 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Nyugat-Dunántúlon 870, míg Közép-Magyarországon 970 forint közelében alakul.

Kiemelt kép: MTI Fotó / Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik