Gazdaság

Rossz hír a rákos betegeknek

Orvosszakmai érvekkel nem védhető a daganatellenes terápiák tervezett egységesítése.

 

Ezt a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke tudatta az onkológiákon ma még elérhető daganatellenes gyógyszerek alkalmazásának tervezett korlátozására reagálva. Novembertől több betegségtípusban csak a legolcsóbban beszerezhető innovatív gyógyszerrel lehetne megkezdeni a rákbetegek kezelését.

Pajkos Gábor közleménye szerint a személyre szabott orvoslás lényege, hogy a daganatos betegnek választanak gyógyszert, és nem egy központilag kijelölt gyógyszerhez rendelik hozzá a rákbetegeket,

ahogyan azt most bevezetni tervezik.

Pajkos Gábor szerint statisztikailag hiába hasonló eredményességű két vagy három onkológiai gyógyszer, a terápiák egymással nem felcserélhetőek, a különböző hatóanyagok a ráksejteket más pontokon támadják, más jelátviteli útvonalakon hatnak, más az adagolási módjuk, eltérhet a mellékhatásuk is.

Az elsőként kiválasztott terápia sikere határozza meg leginkább a beteg sorsát.

A szakember szerint a vaklicit – amelynél egy betegcsoportnál a legolcsóbb készítményt preferálja a társadalombiztosító – jól működhet a lejárt szabadalmi védettségű gyógyszereknél, de ha két, azonos betegségtípusban és stádiumban lévő rákbeteg csak azért kapja ugyanazt a gyógyszert, mert az a legolcsóbb, a megtakarítás látszólagos, az adott betegnél az eredményesség rovására mehet.

Az innovatív gyógyszerek felhasználását nem terápiaszűkítéssel lehet hatékonyabbá tenni, hanem a részletes molekuláris patológiai vizsgálatok gyors, széles körű elérhetővé tételével, mert a tumorok genetikai jellemzőinek lehető legkorábbi ismerete az egyik kulcsa a terápia minél pontosabb megválasztásának, az egymás után alkalmazható terápiák megtervezésének.

Orvosszakmailag nem védhető a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) mostani eljárása, hogy adminisztratív alapon, áralkuról áralkura szabnák meg, mivel lenne kötelező megkezdeni az egy-egy adott csoportba tartozó rákbetegek kezelését.

Az MKOT elnöke szerint ellentmondás, hogy a társadalombiztosító eddig szakmailag indokoltnak látta megadni a terápiaválasztás lehetőségét, amit most megvonna a szakorvosoktól, betegektől.

A NEAK múlt heti közlése szerint az egészségbiztosító új gyógyszerbeszerzési eljárásokat indít az úgynevezett tételes elszámolású gyógyszerek beszerzésére; a következő évre két eljárás keretében szerzik be a gyógyszereket. Az első eljárásban minden egyes hatóanyagot (35 gyógyszer) külön-külön szereznek be azért, hogy azoknak a betegeknek, akiknek a kezelése már elkezdődött egy gyógyszerrel, biztosítsák a készítményt.

A másik eljárásban, új kezelés megkezdésekor, amikor nem lehet különbséget tenni, melyik gyógyszerrel érhető el jobb eredmény, a kezelőorvosnak az olcsóbb készítménnyel kell a kezelést megkezdenie. A NEAK szerint a közbeszerzési eljárások rendszere alkalmas arra, hogy azon készítmények közül, amelyeknél az új betegek kezelésekor a szakma nem tud különbséget tenni, versenyt hirdessenek. Ez garantálja, hogy valamennyi beteget olyan készítménnyel kezelhessen az orvosa, ami számára a lehető legjobb. Azonban, ha két készítmény hatása megegyezik, akkor a kedvezőbb árút kell választania az orvosnak.

Mostantól nem az orvos, hanem az ár dönt a terápiáról
Az Európában sehol nem alkalmazott módszer miatt, a betegekért aggódik az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik