Gazdaság

Szlovéniában marad a Zalaegerszegre álmodott autóipari gigaberuházás

jaguar land rover gyár (Array)
jaguar land rover gyár (Array)

Bár a nyáron még úgy tűnt, hogy Magyarországra jöhet a kanadai Magna International autóipari beszállító gyárépítése, mára végleg eldőlt, hogy a vállalat Szlovéniát választja – írta a Vecer a Napi.hu tudósításában.

A szlovén kormány engedélyt adott a gazdasági minisztériumnak, hogy jövő kedden aláírja a Magna International autóipari beszállító gyárépítéséről szóló megállapodást. A kanadai óriásvállalat új festőüzeme a Maribor melletti Hocében épülhet meg 146,4 millió eurós beruházással.

A kanadai cég korábban azzal próbált gyorsítani az engedélyezési eljárásokon, hogy belengette, Magyarországra hozza az üzemet – a szlovén sajtó akkor Zalaegerszeget nevezte meg lehetséges célpontként, írta a lap. A megállapodást ugyanis több hónapos vita előzte meg, a beruházást bíróságon támadták meg környezetvédők és helyi gazdák. Már májusban el kellett volna kezdődnie az építkezésnek, de az a földek kisajátítása, hosszú bírósági eljárások és természetvédelmi aggályok miatt csak szeptemberben kezdődhetett el. Akkor a régészeti feltárásokat kezdték el, ezek lezárultával, október elejére pedig minden akadály elhárult a Magna terjeszkedése elől.

Jaguár, BMW, Land Rover

A Magna International a világ harmadik legnagyobb autóalkatrész-beszállítója, mintegy 161 ezer embert foglalkoztat és 327 gyára van a világ 29 országában. Tavaly 36,4 milliárd dolláros forgalom mellett 2 milliárd dollárnyi nettó nyeresége volt. Leányvállalata, a Magna-Steyr AG 2001-ben alakult, a legutóbbi adatok szerint 10-11 ezer alkalmazottja van. A cég az elmúlt években több márkánál is sikeresen pályázott, így a vállalat üzemeiben készülnek majd az új BMW 5-ös széria hibridjei, valamint ők szerelik össze az új Jaguárok és Land Roverek több típusát is.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik