Gazdaság

Rekordszinten a lakásárak

A legfrissebb adatok szerint rekord mértékű csúcsot döntöttek mind a panel-, mind a téglalakás árak – olvasható a Duna House elemzésében.

Bár az ingatlanpiacon sokak, köztük a Duna House is, az elmúlt évek dinamikus árnövekedésének mérséklődésére számított, a számok további áremelkedést mutatnak. 

Kilenc év után, 2017. III. negyedévében, a Duna House Országos Lakásindex reál értéken elérte a 2008-as kiindulási szintet. Ennél is nagyobb volt az Országos Panel Index emelkedése, mely már 140 százalékponton áll. Ez 11 százalékpontos növekedést jelent három hónap leforgása alatt, melyre korábban még nem fordult elő.

Az elemzés további megállapításai:

  • Vidéken (Közép–Magyarországi régiót leszámítva) panellakást legmagasabb négyzetméter áron a Közép-Dunántúli régióban vásároltak (234 ezer Ft/m2), legalacsonyabb négyzetméter– és fajlagos áron pedig Észak-Magyarországon lehetett panelt venni (161 ezer Ft/m2).
  • Használt téglalakást a Közép-Magyarországi régió után az Észak-Alföldön lehetett a legmagasabb fajlagos– és négyzetméter áron vásárolni. Előbbiben 495 ezer forintos, utóbbiban pedig 277 ezer forintos átlagos négyzetméterár volt jellemző.
  • Vidéken a nagyobb lakásba költözők voltak szeptemberben a legtöbben, a piac 31%-át teszik ki, 105 m2 körüli ingatlanokat vásároltak 21,5 millió forint körül.
  • Budán legtöbben (35%) 40-60 négyzetméter közötti lakásokat vásároltak. Tavaly is ugyanekkora arányban keresték ezt a méretet, de azóta nagyobb lett a kereslet a 140 négyzetméter feletti lakásokra. A vásárolt lakások átlagos négyzetméterára az esetek harmadában meghaladta a 600 ezer forintot, míg tavaly ez csak 17% volt.

Kiemelt kép: Kummer János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik