Gazdaság

Szijjártó beleszáll az ukránokba

Az ukrán oktatási törvény alapvetően sérti meg az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodást - jelentette ki hétfőn Ungváron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki emiatt az uniós tagországok külügyminisztereinek jövő hétfői luxembourgi tanácskozásán kezdeményezni fogja a társulási megállapodás felülvizsgálatát.

A miniszter a kárpátaljai magyar szervezetek és a történelmi egyházak vezetőivel a tanügyi jogszabály kapcsán kialakult helyzetről folytatott egyeztetése után beszélt erről.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, az új ukrán oktatási törvény rosszabb helyzetet teremt a magyarok és más kisebbségek számára, mint amilyen helyzetben a Szovjetunióban voltak az oktatás terén.

A miniszter elmondta, a kárpátaljai magyarság vezetőivel folytatott megbeszélésen arra az egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a nemrég hatályba lépett oktatási törvény gyakorlatilag ellehetetleníti Ukrajnában a magyar iskolák működését, elveszi a már megszerzett jogot az anyanyelven történő tanulástól 10 éves kor fölött, miáltal Ukrajna minden létező nemzetközi kötelezettségét megszegi.

Ezt nem engedhetjük meg, a magyar kormány a legkeményebben szembe fog menni ezzel az intézkedéssel

– tette hozzá.

Fotó: MTI/KKM

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik