Gazdaság

25 év után távozik Bogsch Erik a Richter éléről

Bogsch Erik 2017. november elsejétől már nem lesz a társaság vezérigazgatója, igazgatósági tagságát és elnöki tisztségét továbbra is megtartja azonban – adta hírül rendkívüli közleményben a Richter a tegnapi piaczárást követően.

Bogsch Erik 1992 óta volt a Richter Gedeon vezérigazgatója. Vegyészmérnök, okleveles mérnök-közgazdász. 1970 és 1977 között a kutatás-fejlesztés területén töltött be különböző pozíciókat a társaságnál. 1977 és 1983 között a Medimpex irodavezetője Mexikóban. 1988 és 1992 között a Medimpex UK ügyvezető igazgatója. A MAGYOSZ elnökségi tagja, 2006-2016 között a MAGYOSZ elnöke.​​​​ A Richter Igazgatóságának elnöke 2017 óta.

A legendás vezető többször adott interjút lapunknak. Ebben az interjúban elmondja, hogy nincsenek vállalkozásai a Richter mellett:

Bogsch Erik: Erkölcstelennek tartanám, ha saját vállalkozásaim lennének
A Richter vezérigazgatója régi vágású, konzervatív szellemiségű vállalatvezető. Nem használ okostelefont, és teniszezni is csak az edzőjével szokott. Úgy véli, erkölcstelen lenne, ha vezérigazgatójaként üzleti vállalkozásai lennének.

Itt pedig arról beszél, hogy nem érzi magát pótolhatatlannak, és biztos benne, hogy ha arra kerül a sor, a Richter meg fogja találni a legmegfelelőbb embert, a hagyományaiknak megfelelően, házon belülről:

Bogsch: Szinte minden gyógyszert hamisítanak
A hamisított gyógyszerek főleg délkelet-ázsiai, indiai és kínai „sufnilaborokból” ömlesztve kerülnek Európába, mondja a Richter első embere, aki nem tartja magát pótolhatatlannak.

Orbán Gábor az új vezető

A közgyűlés új vezérigazgatót is választott: 2017. november 1. napjától Orbán Gábor általános vezérigazgató-helyettest, az igazgatóság tagját választották meg vezérigazgatónak.

A közlemény részletezi a döntés hátterét is. Az igazgatóság szerint „a társaság előtti kihívás abból fakad, hogy a fokozatosan egyre kompetitívebbé váló generikus és branded piacokon innovatív termékportfólióval ellensúlyozható legyen a kieső forgalom és fenntartható legyen a növekedési pálya”.

Orbán Gábor

2016 óta a Richter stratégiai igazgatója, 2017-től általános vezérigazgató-helyettes. Karrierjét makrogazdasági elemzőként kezdte, először az MNB és az EKB közgazdászaként, később az Aegon Befektetési Alapkezelő portfólió-menedzsereként és kötvényüzletág-vezetőjeként dolgozott. Két és fél éven keresztül a Nemzetgazdasági Minisztérium adó-és pénzügyekért felelős államtitkára volt, majd 2015. szeptembertől a Rothschild párizsi bankjánál dolgozott. Tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, valamint az Egyesült Államokban végezte. Angolul és franciául felsőfokon, németül középfokon beszél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik