Gazdaság

Új szabályok jönnek a bankkártyáknál

Egy már benyújtott törvényjavaslat számos, az ügyfelek számára kedvező változást hozhat a bankkártyáknál, ezeket foglalta össze az Azenpenzem.hu:

  • A kártyapótlás díja legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költség lehet.

Mint a portál kitér rá, ma nem egységes a gyakorlat – a bankok többsége díjat számít fel, ha a bankkártyánkat elveszítjük, vagy ellopják, és le kell tiltatnunk, illetve pótolni kell. Az új szabályokkal bővítik azon esetek körét, amikor az elveszett vagy ellopott kártya miatti károkból egyetlen fillért sem terhelhetnek az ügyfelekre.

  • A jövőben a 45 ezer forintos térítési kötelezettség (kvázi önrész) alól is mentesülhetünk, ha nem észleltük a lopást használat előtt, ha a bank hibázott vagy nem biztosította megfelelően a letiltás lehetőségét, illetve ha laza a hitelesítés.
  • A banknak kell majd bizonyítania, ha úgy vélik, az ügyfél súlyosan gondatlan volt. Viszont ha az ügyfél elutasítja az erős ügyfélhitelesítést (ez egy új fogalom, akárcsak a laza ügyfélhitelesítés), akkor neki kell viselnie a felelősséget.
  • Zárolni csak akkor lehet, ha a fizető fél jóváhagyta a pontos összeget.

Mi az az erős ügyfél-hitelesítés?

Legalább két olyan azonosító (ez lehet csak az ügyfél által ismert információ, illetve birtokolt dolog vagy biológiai tulajdonság), ahol az egyik elem feltörése nem befolyásolja a többi megbízhatóságát, és az eljárás kialakítása révén biztosított az azonosítási adatok bizalmassága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik