Gazdaság

Romhányi: Orbán fordítva ül a lovon

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 10. 02. 09:24

Egy demokráciában a végrehajtó hatalom végrehajtja, amit a törvényhozás előír. A magyar kormány és annak feje, ezt pont fordítva gondolja.

A Népszavának Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) ügyvezetője azt mondta, közgazdaságilag értelmezhetetlen, hogy a kormányfő szerint a magyar költségvetés 18 ezer milliárdjába az EU évente csak 1800 milliárdot fizet be, és a hazai gazdaság e nélkül is növekedne. Szerinte az uniót nem lehet csak úgy “kivonni” a magyar gazdaságból, de még a miniszterelnök számai is azt jelentenék, hogy az uniós pénzek nélkül a költségvetési hiány nem a GDP-nek nem 2-3, hanem 7-8 százaléka lenne.

Még ha leszámítjuk ebből azt a 300 milliárdot, amit befizetünk az EU költségvetésébe, akkor is belátható, hogy 2-3 éven belül fenntarthatatlan adósságspirálba kerülne az állam. Ezt még gyorsítaná, hogy EU-tagság nélkül nyilván nem lenne ilyen alacsony az államadósság kockázati felára sem.

Az uniós források nemcsak az államnak, hanem a magángazdaságnak is hiányoznának – tette hozzá a közgazdász, aki szerint csak Orbán Viktor hazug bókja volt a szavazóknak, amikor arról beszélt, hogy a magyar gazdaság fejlődése a magyar emberek munkájának köszönhető.

Jó lenne, ha így lenne. Nyilván keményen és jól dolgoznak az Audi alkalmazottai, de mit csinálnának, ha a német tulajdonos holnap összecsomagolna és elvinné a gépeit?

Rövid távon szoros az összefüggés a költségvetés és a gazdaság állapota között, ha jól megy a magángazdaságnak, nőnek a költségvetés bevételei, amivel némileg tompítja a kilengéseket, amiket a magyar állam legalább harminc éve mindig növel, mert jó időkben túlköltekeznek, recesszióban megszorítanak.

Ez az éretlen demokráciák egyik tipikus problémája.

Ha a gazdaság valóban jól teljesít, nem 2,4 százalékos költségvetési hiányt kellene megcélozni. Ha nem dübörög majd a gazdaság, akkor jócskán 3 százalék fölé ugrik a hiány, jöhet egy eladósodási spirál, és a kormány újra rossz időben húzza majd meg a nadrágszíjat.

A költségvetés – a korai elfogadástól – nem lett kiszámíthatóbb, azt a kormány sem veszi komolyan. Egy demokráciában a végrehajtó hatalmat azért hívják így, mert végrehajtja, amit a törvényhozás előír. A magyar kormány és annak feje, ezt pont fordítva gondolja. A parlament gyakorlatilag szabad kezet adott a kormánynak az állami bevételek felhasználására, a végrehajtó hatalom szinte ellenőrzés nélkül dönthet százmilliárdok sorsáról.

Európában egyedülálló mértékben szabad keze van a kormánynak abban, hogy egészen mást csináljon, mint ami amit a parlament jóváhagyott. Mivel szinte semmi sem köti a kormány kezét, értelmetlen dolog lenne kiszámíthatóságról beszélni.

Kifejezetten romlott az átláthatóság is, a költségvetési törvényjavaslat áprilisi készítésekor még rengeteg olyan információ hiányzik még, ami a hagyományos őszi költségvetési vita idején már ismert lenne. A költségvetési rendszerek átláthatósága szempontjából Magyarországnál csak a balkáni országok teljesítettek gyengébben.

A költségvetés a kormány belügye, minden nyilvános vita kerülendő, ezért arra nem hagy lehetőleg sem időt, sem fórumot.

Az adófizetők a hatalmon lévők maszatolása miatt nem is tudják, ki és miért felelős, mivel a parlamenti többség módszeresen kiüresítette a parlamenti felhatalmazás fogalmát. A bizonytalanság komoly károkat okoz a gazdaságnak. A kormány jutalmazó-büntető rendszerként használt adózása csak egy példa a túlbonyolított szabályozásra, amit valójában már a kormány sem lát át, ezért állandó barkácsolásra kényszerül. Hatékonyabb lenne a kormányzati munka, ha a bólogatójános kormánytisztviselők helyett ismét olyan köztisztviselők lennének a közszférában, akik a politikusoknak is elmondják ellenérveiket és felhívják a figyelmet a nem kívánt mellékhatásokra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.