Gazdaság

Már minden megyében van nyugdíjas szövetkezet

Minden megyében megalakult legalább egy nyugdíjas szövetkezet, így mindenütt elérhetővé vált ez a lehetőség – említette meg Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában az idősek világnapja (október 1.) alkalmából.

Munka nyugdíj mellett: kell a pénz, de a hasznosság érzése legalább ennyire fontos
Két-három hét még, mire megjelennek az állásajánlatok az elsőként bejegyzett nyugdíjas szövetkezetnél. Az áruházláncok nagy része számít a nyugdíjasok munkájára.

A jogszabály szerint a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásához júliustól van lehetőség. Az alapításhoz legalább tíz tagra van szükség. A nyugdíjasoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel. Az érintettek a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják. A cégeknek azért előnyös ez a konstrukció, mivel a munkavégzés költségét nem terhelik a közterhek.

Tolonganak a cégek, hogy minél több nyugdíjast tudjanak munkára fogni
Van olyan autóipari beszállító, amely még a gyártósort is átalakította, hogy le tudjanak ülni a szalag mellé nyugdíjas munkavállalók.

Az atipikus és igen laza foglalkoztatási forma alkalmazására várhatóan elsősorban a kereskedelemben vagy a vendéglátásban lesz népszerű, illetve olyan helyeken, ahol a feladatok egyenetlenül jelentkeznek. Magyarországon egyébként valamivel több mint kétmillió nyugdíjas él. Ehhez képest furcsa volt Kósa Lajos korábbi kijelentése:

Kósa Lajos 2,7 millió inaktív nyugdíjast mozgatna meg
Újabb nyugdíjas szövetkezet alakul. A frakcióvezető két éven belül legalább 800 ezer és 1 millió közötti dolgozó nyugdíjast vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik