Gazdaság

Legalább öt bankkal bővül az OTP-birodalom

Csányi Sándor azt mondta, húsz éve vártak a mostani lehetőségekre.

Az OTP legalább öt bank átvételét tervezi a következő két évben – írja a Bloomberg, megjegyezve, hogy a vezető magyar pénzintézet azt reméli, profitál az üzletágra jellemző konszolidációs hullámból. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az amerikai üzleti hírügynökségnek elárulta: céljuk, hogy az OTP-csoport külföldről származó bevételeinek arányát a jelenlegi 45-ről 70 százalékra növeljék.

Az OTP-csoport – melyet a Bloomberg Európa egyik legjobban feltőkésített bankjaként tart számon – egymilliárd dollárnyi tartalékából bővíti jelenlétét Közép- és Kelet-Európában, Bulgáriától Fehéroroszországig mérlegelve a lehetőségeket. Az újabb akvizíciós tervek azon a három bankon felül értendőek, amelyek megvásárlásáról az elmúlt évben állapodtak meg.

A következő két évben legalább öt bankot vásárolunk meg – jelentette ki Csányi, a lehetséges felvásárlási célpontokat azonban nem nevesítette. Hozzátette: húsz éve vártak a most zajló európai banki konszolidációs hullámra.

A bankvezér szerint az OTP a rendkívül konzervatív megközelítésnek köszönhetően vészelt át olyan kihívásokat, mint a svájci frank alapú hitelek forintosítása, vagy a bankadó. A hírügynökség emlékeztet: idén az OTP befejezte a horvát Splitska Banka felvásárlását, és megegyezett a National Bank of Greece szerbiai és romániai érdekeltségeinek megvásárlásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik