Gazdaság

Garancsi cége épít stadiont az egyháznak Szegeden

A vállalkozó tavalyig épp az egyházmegye gazdasági tanácsának volt tagja.

Az Orbán Viktor barátjaként emlegetett Garancsi István cége építi a stadionnak indult, de végül „ifjúsági centrumként” felépülő szegedi létesítményt – írja a Délmagyarország. Hozzáteszik:

Garancsi tavaly nyárig a beruházó, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gazdasági tanácsának is tagja volt.

A beruházást eredetileg hárommilliárd forint tao-pénzből tervezték felépíteni, majd tavaly novemberben változtak a tervek, a pénz pedig, amit ezúttal már a kormány biztosít az egyházmegyének, háromszorosára emelkedett. Mostanra az is kiderült, hogy a komplexumot a Market Építő Zrt. húzhatja fel – szeptember 11-én összegezték a beérkező ajánlatokat, 26-án pedig a szerződést is aláírták.

Kiss-Rigó László, az egyházmegye püspöke három éve beszélt arról a hvg.hu-nak, hogy Garancsi Istvánt még Komárom-Esztergom megyében ismerte meg, amikor ott látott el szolgálatot. Az egyházmegye gazdasági tanácsába azért kérte fel, mert megbízható, jó gazdasági szakembernek tartja, aki „becsületes, normális, hívő ember”.

A lap szerint egyébként nem meglepő, hogy a Market nyerte el az egyházmegye közbeszerzését, a feltételek között szerepel ugyanis, hogy a nyertes cégnek három éven át legalább nettó 9 milliárdos árbevételt kellett produkálni, amiből 6,7 milliárd magasépítésből származott, és a megfelelő referenciák is a követelmények közt szerepelnek, márpedig stadiont főleg Garancsiék építettek az elmúlt években.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik