Gazdaság

Halálra ítélték Vietnamban az állami olaj- és gázipari társaság volt vezetőjét

Sikkasztás és hivatali visszaélés miatt halálra ítélték pénteken Vietnamban a PetroVietnam állami olaj- és gázvállalat volt vezetőjét,  és ítéletet hoztak több tucat volt banki alkalmazott és hivatalnok ellen az egy hónapon át tartó monstreperben.

Nguyen Xuan Son a per során mindvégig ártatlanságát hangoztatta, és ügyvédje azt mondja, hogy fellebbezni fog. A kommunista országban gyakoriak a halálos ítéletek, de évek óta nem volt példa arra, hogy ilyen magas beosztású vállalatvezetőre szabták volna ki a legsúlyosabb büntetést.

Sont 2015-ben tartóztatták le, és egyrészt a PetroVietnam igazgatóbizottságának volt elnökeként vonták felelősségre, másrészt az Ocean Group vállalatcsoport pénzügyi egységének, az Ocean Banknak egykori elnökeként. A központi bank tavalyelőtt vette át a fizetésképtelenné vált, 445 millió dolláros adósságot felhalmozó pénzintézet irányítását. Sont sikkasztás, a vállalatvezetésre vonatkozó szabályok szándékos, súlyos következményekkel járó megsértése és hivatali visszaélés miatt ítélték halálra. Az ítélet szerint 13,6 millió dollárt sikkasztott.

Sonnal együtt a hanoi bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Ha Van Thamot, az Ocean Group alapítóját, Vietnam egyik legismertebb üzletemberét. Sikkasztás, a vállalatvezetés és banki hitelkihelyezések szabályainak megsértése, illetve hivatali visszaélés miatt ítélték el.  Tham 70,4 millió dolláros kárt okozott a vállalatcsoport bankjának.

A bíróság szerint Son és Tham kezdeményezésére a pénzintézet a központi bank által megszabottnál magasabb kamatozású hiteleket nyújtott több mint 50 ezer embernek és mintegy 400 vállalatnak vagy intézménynek, és ezzel 69 millió dolláros kárt okoztak a banknak. A vádlottak szerint erre a bank talpon maradása miatt volt szükség, Tran Nam Ha elnöklő bíró szerint azonban ezzel súlyosan megsértették a vonatkozó előírásokat, egészségtelen versenyt és káoszt okoztak a pénzpiacokon, növelték az infláció megugrásának a veszélyét.

Az Ocean Bank törvénytelen ügyletei miatt összesen 51 embert állítottak bíróság elé, és egy hónapon át ítélkeztek felettük. Tizenketten harminc év letöltendő, 32-en pedig három év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, további öt vádlottnak kétéves továbbképzésen kell átesnie. Ez volt az egyik legnagyobb korrupciós per az ország történelmében.
Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a kivégzések gyakoriságában Vietnam az elsők között van a világon. Egészen a közelmúltig golyó által végezték ki a halálraítélteket, és csak a közelmúltban kezdtek alkalmazni méreginjekciót.

(MTI/Reuters/AP/AFP/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik