Gazdaság

Tavaly nyár óta nem voltak akkora leépítések, mint augusztusban

kirúgás (kirúgás)
kirúgás (kirúgás)

Augusztusban 1445 dolgozó volt érintett csoportos leépítésben – ez derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikájából. Mint az Mfor felfigyelt rá, ez a szám eléggé kiemelkedő, hiszen a júliusinál 12-szer, az egy évvel ezelőttinél pedig 8-szor több érintettet jelent. Sőt tavaly június óta nem is volt ennél nagyobb mértékű leépítés Magyarországon.

Éves szinten pedig már átléptük a 4000 főt, vagyis ennél többen voltak, akiket csoportos létszámleépítéssel tettek lapátra.

A statisztika szerint:

  • Fejér megyében 678,
    Pest megyében 680,
    Budapesten pedig 87 dolgozótól váltak meg a cégek egyszerre.

Az ágazati bontásból pedig az derül ki, hogy a leépítések leginkább a gyógyszergyártást, a textília gyártást és a jogi, számviteli adószakértői tevékenységeket érintették.

Augusztusban a statisztika szerint 269 ezer álláskereső volt, ami éves és havi bázison is csökkenés. Ezen belül látványosan bezuhant a szakképzetlen álláskeresők száma: ők már csak 98 ezren vannak. Aminél kevesebbre eddig még egyszer nem volt példa 2004 óta. És nem olyan régen mér 350 ezer fős volt a szakképzetlen álláskeresők tábora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik