Gazdaság

Pénzügyi botrányok tépázzák a Vatikánt

Az olasz sajtó arról cikkezik, hogy újabb fejezetéhez érkezett a több éve tartó pénzügyi botránysorozat a Vatikánban, írta a Napi.hu. A hírek mostanában Libero Miloné-ről szólnak, akit 2015 májusában nevezték ki a vatikáni pénzügyek főrevizorának, de júniusban lemondott, és most nyilvánosságra hozta lemondásának okait.

Azt állítja, hogy a vatikáni csendőrség parancsnoka azzal fenyegette meg, hogy ha nem mond le, sikkasztásért letartóztatják.

A Vatikán szokatlanul éles hangú közleményben reagált. Szerintük Libero Milonét azért bocsátották el, mivel külső céget bérelt fel, hogy a Szentszék tagjainak magánélete után nyomozzon.

A pápát eretnekséggel is vádolják

A konkrét ügyben természetesen nem látni tisztán. Libero Milone kinevezése után alig néhány hónappal jelezte a vatikáni hatóságoknak, hogy hivatali számítógépét feltörték. Az innen eltulajdonított dokumentumok egy része 2016-ban a Vatikán pénzügyeiről írt könyvekben jelent meg. A szerzőket a vatikáni bíróság elé állították, de nem ítélték el. Az olasz sajtó szerint további iratok még közlésre várnak: a kiszivárogtatók adagolják őket, így igyekezve fokozni a nyomást.

Libero Milone nyilatkozataival egy időben jelent meg a Ferenc pápa egyes tanításait eretnekséggel vádoló dokumentum is, amelyet interneten közöltek. Az aláírók között szereplő Ettore Gotti Tedeschi, a vatikáni bank volt elnöke, akit 2012-ben váltottak le, a La Stampában úgy nyilatkozott, a Vatikánban méreggel teli a hangulat, sokkal jobban, mint akármikor korábban.

Képünkön Ferenc pápa látható. Fotó: MTI/EPA/L’Osservatore Romano

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik