Gazdaság

Durván megugrott az olaj ára, a kurdok vannak a háttérben

Majdnem 26 hónapja nem állt olyan magasan a Brent típusú kőolaj ára, mint most. A legutóbbi árfolyamemelkedést az okozta, hogy a török elnök, Tayyip Erdogan azzal fenyegetett, hogy elvágja a külvilágtól az Irak északi részén fekvő kurdisztáni régiót, az onnan érkező olajexport kiesése miatt csökkenne a globális kínálat.

A kurd helyzetről ebben a cikkünkben is olvashat:

Irakban az önálló kurd államról szavaznak - ennek pedig nem mindenki örül
Az elnök álma akár a régió rémálma is lehet.

A törökországi Ceyhanba naponta 500-600 ezer hordó kőolaj érkezik Kurdisztánból, ez a mennyiség eshet ki a globális olajkínálatból, ha Erdogan valóban elvágja a külvilágtól a régiót, ráadásul az OPEC és nem-OPEC országok együttesen közel napi 1,8 millió hordóval fogják vissza kitermelésüket, ezek együttesen okozták az olajár emelkedését.

Az olajárat az is felfelé segítette, hogy az elmúlt napokban a nagyobb olajkitermelő országok olajipari vezetői arról beszéltek, hogy a kitermelés visszafogása miatt a kereslet-kínálat hamarosan egyensúlyba kerül, erre utal egyébként az olajkészletek csökkenő szintje is.

Drágulni fog a hazai benzin is

 

Ha emelkedik a Brent, akkor Magyarországon is emelkedik a benzin. A relatív drága magyarországi üzemanyag egyik oka a tavaly bevezetett mozgó üzemanyagadó: bizonyos világpiaci nyersolajár-alatt a benzin jövedéki adója Magyarországon nő, emiatt 6-13 forinttal is megugrott a magyar üzemanyagok ára.

Erről itt írtunk bővebben:

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/09/26/dragabban-tankolunk-mint-az-osztrakok-es-a-szlovakok/

Képünk illusztráció. Forrás: Europress

(Portfólió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik