Gazdaság

Újabb Tesco-sztrájkok jöhetnek

Októberre és novemberre is kitűzték az újabb lehetséges időpontokat.

A Tesco határidőre nem adta át a szakszervezeteknek a valós állapotot tükröző bolti létszámadatokat. A következő országos sztrájk becslések szerint kétmilliárd forintnál is nagyobb veszteséget okozhat a cégnek – írja a Magyar Idők.

A lap szerint újabb szervezett munkabeszüntetésekre készülnek a tescósok, mert ismét bizonytalanná vált, hogy teljesül-e a jelenlegi 18,9 százalék helyetti 25 százalékos éves béremelés (visszamenőleg szeptembertől), és az is, hogy lesz-e a boltok méretével arányosan létszámbővítés.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke azt mondta, a dolgozók leterheltsége szélsőséges méreteket öltött, és az év végi ünnepek biztos, hogy még nagyobb forgalmat hoznak, ami sürgetővé teszi a létszámhiány megoldását. A dolgozók egy része azért elégedetlen, mert kimaradt a kötelező januári bérfejlesztésből, mivel fizetése korábban valamivel magasabb volt a minimálbérnél, esetében a cég egyáltalán nem nyúlt zsebébe.

Nem csak a Tescónál van baj, jövőre bedőlhetnek a kisboltok
Híre ment, hogy máshol is emelhetik a béreket és a létszámot a Tesco-sztrájk miatt. A láncok azonban nem tudnak erről.

A Magyar Idők úgy tudja, a következő akciókat más forgatókönyv szerint tervezik, okultak az áruházak több mint felét megbénító szeptemberi sztrájk tapasztalataiból. Még szervezettebb, meglepetésszerű lépések jöhetnek, amelyek biztosan megzavarják a rutinszerű működést. (mti)

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik