Gazdaság

Prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok

A második negyedéves GDP-növekedés elmaradt ugyan a korábbiaktól, az alapvető fundamentumokkal azonban nincs prob­léma, így a kormány továbbra is 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel, 3 százalékos inflációval és 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol mérsék­lődő államadósság-ráta mellett - mondta a Világgazdaságnak Banai Péter Benő. A Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért fe­lelős államtitkára a lapnak adott interjúban jelezte azt is: az idén először a 3 százalékos emelésen kívül valószínűleg prémiumot is kaphatnak a nyugdíjasok.

A kormány betartja 2010-ben tett vállalását, megőrzi a nyugdíjak reálér­tékét, sőt az elmúlt években ennél több történt, hiszen 2011 és 2016 között a nyugdíjak átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, vásárlóerejük pedig mintegy 10 százalékkal javult – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy az infláció feletti nyugdíjemelés mellett tavaly év végén minden nyugdíjas 10 ezer forint névértékű Erzsébet-utalványt kapott.

Az idén először nyugdíj­prémium kifizetésére is lehetőség nyílik, amennyiben a gazdasági növekedés éves mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja tel­jesül – tette hozzá.

Ennek fedezetére az idén 24 milliárd, jövőre pedig 32 milliárd forintot biztosít a költségvetés. Banai Péter Benő megjegyezte, hogy emellett természetesen anormál emelést is kiegészítik, ha a vár­ható infláció az év eleji nyugdíjemelés mértékét meghaladja.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik