Gazdaság

Mit csinál a Tesco a több ezer tonna élelmiszer-felesleggel?

A Tesco Európa közzétette a 2016/2017-es pénzügyi évre vonatkozó jelentését a működése során keletkező élelmiszer-felesleg, és -hulladék mennyiségéről. Ebből kiderül, hogy az adott időszakban 944 ezer tonna élelmiszert adtak el a hazai áruházaikban, és 19 ezer tonnából lett felesleg.

A felesleg közel fele eleve nem alkalmas emberi fogyasztásra, mert olyan típusú sérülése, minőségromlása van. Ami ebből megmenthető, azt állatmenhelyeknek küldik (3,6 ezer tonna), a többi pedig a kukába ment (5 ezer tonna).

Ami emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer, azt eladományozzák. Múlt évben 5,5 ezer tonna adomány jött ki, de ennek közel 40 százaléka végül állatmenhelyekre ment, 60 százalékából rászoruló családokat élelmeztek. Az emberi fogyasztásra alkalmas ételből fennmaradó 4,9 ezer tonna nem volt már menthető, hulladék lett belőle.

A hazai Tesco így az áruházaikban keletkező élelmiszer-felesleg 29 százalékát ajánlotta fel jótékony célra.

Az áruházlánc a szektor képviselői közül a régióban elsőként publikált ilyen adatokat, mert meggyőződése, hogy az átláthatóság és a mérés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy még hatékonyabb lépéseket tegyen a pazarlás visszaszorítása érdekében.

Nemzetközileg jól állunk

A cégnek nem csak a magyar leányvállalata végez hasonló összesítést, ugyanezek az adatok rendelkezésre állnak a V4-országok mindegyikéből. A régiós összehasonlításból az jött ki, hogy míg az itthoni áruházak esetében az összes eladatlan élelmiszer nagyjából fele végzi a kukában, ugyanez az arány a Tesco saját adatai szerint sokkal rosszabb a V4-ek többi tagjánál, ahol gyakorlatilag elhanyagolható az adomány mennyisége.

 

Az Európai Unió 2016-os Eurobarométer jelentése szerint egyébként az élelmiszer-ellátási láncban jelentkező pazarlás az alábbiak szerint oszlik meg:

  • 11% termelők
  • 5% kereskedelem
  • 53% lakosság
  • 31% vendéglátó és feldolgozó ágazat.

A Fusions 2016 jelentése szerint a  háztartások (~47 millió tonna) és a feldolgozóipar (~17 millió tonna) együtt az EU élelmiszer-pazarlásának 72 százalékáért felelősek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik