Gazdaság

Rákattantunk a banki nyereményjátékokra

Az alacsony kamatok miatt egyre többen vesznek nyereménybetétkönyvet – figyelt fel az újfajta jelenségre az Azénpénzem.hu. Utánajártak a piacon most kínált megoldások jellemzőinek, a nyerési esélyeknek, és érdekes dolgokat találtak.

Manapság (a korábbiaktól eltérően) a gépkocsi nyereménybetét-sorsolásoknál már nem szerepel, hogy melyik címlet nyert, ennek kapcsán felmerült, hogy talán az alacsonyabb összeget elhelyezők hátrányba kerülhettek. Mint az OTP-től megtudták, ez tulajdonképpen tényleg így van, de nem azért, mert a bank nem becsüli meg azokat, akik kisebb összegben nyitnak gépkocsi-nyereménybetétet.

Minden egyes betét a címletértékével arányos nyerési eséllyel vesz részt a sorsoláson, tehát egy 50 ezer forintos betét 10-szer nagyobb nyerési eséllyel rendelkezik, mint egy ötezres. A sorsolás úgy történik – tudta meg az Azénpénzem.hu a pénzintézettől – hogy az ötezres címletet egyszer teszik be a sorsolási jegyzékbe, a tízezreset kétszer – és így tovább. Mint hangsúlyozták: az, hogy az elmúlt időszakban az ötezres betétekből viszonylag kevés nyertes volt a sorsolásokon, abból adódik, hogy a nagyobb címletű (főként az 50 ezer forintos) betétek súlya jelentősen megnövekedett (mostanra minden második betétkönyv ilyen címletű lett), és így – pontosan a címletarányos nyerési esély következtében – egyszerűen kevesebb nyertes kerül ki az ötezresek közül.

Az OTP 56 éve, 1961-ben indította el a konstrukciót. Mint kiderült, azóta sok száz autót nem vettek át. Erre egyébként 30 napjuk van a betétkönyv-tulajdonsoknak. A pénzhez viszont határidő nélkül bármikor hozzá lehet jutni. Érdemes tehát utánanézni, hogy a szekrény vagy a fiók mélyén nem lapul-e valahol egy régi nyereménybetét. Jövedelmező lehet a kutakodás, hiszen az OTP-nél az idén eddig 3 több mint 20 éve kisorsolt nyereményt vettek át – tudta meg a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik