Gazdaság

Nemzeti dohányboltok: 8 trafik 90 milliós évi profitot hoz

A trafiktörvény elfogadásának ötödik évfordulóján a hvg.hu megnézte, mennyit hozhatnak a trafikok a tulajdonosoknak. Az derült ki, hogy egyetlen trafik nem sokat, viszont a jó lokáció, és a több bolt már szépen hozhat a konyhára.

Van olyan budapesti társaság, amely három cégen keresztül nyolc trafikot visz, nekik évi 90 milliós a profitjuk. Akinek csak egyetlen üzlete van – legyen bármilyen jó helyen -, abból nem tud megélni. Utóbbi tulajdonosa azt mondta a lapnak, hiába van 200 millió forgalma, mert a helyiség bérleti díja és az alkalmazottak bére sokat elvisz a bevételből.

Vidéki városokban még nehezebb a trafikosok élete, hiszen egy 10 ezer lakosú borsodi városban például csak két trafik tudja kitermelni ugyanazt az évi 200 millió forintot, mint amit egy közepesen jó fővárosi boltban elérnek.

A járásokban még kevesebb a profit a trafikokon, egy 2500 lakosú dunántúli községben a dohányt is áruló vegyesboltos az elmúlt években rendre évi 50-60 millió forint közötti bevételt ért el, adózott eredménye pedig 1-3 millió között mozgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik